Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό Χαράλαμπος Γώγος, που δήλωσε ανήσυχος με τον συγχρωτισμό που παρατηρείται από τις πρώτες κιόλας μέρες της άρσης της καραντίνας σε πλατείες και take away μαγαζιά.
Μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή και σχολιάζοντας τα… πάρτι είπε: «Φοβάμαι, ήταν η δεύτερη ημέρα (άρσης των μέτρων). Φανταστείτε να ανοίξουν και τα μαγαζιά», ενώ συμπλήρωσε πως στόχος ήταν να δοθεί προσοχή στο μετρό, στα λεωφορεία και γενικά τα μέσα μεταφοράς «και τελικά προέκυψαν πολλοί άλλοι πυρήνες, χειρότεροι. Άντε να ιχνηλατήσει κανείς αυτό που έγινε στην Αγία Παρασκευή.
Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος. Νομίζω κατάλαβε ότι τελείωσε το θέμα, έχουμε μηδέν κρούσματα δεν έχουμε καμία προοπτική για νέα κρούσματα και φέρεται όπως φερόταν πίσω από την επιδημία. Πραγματικά ανησύχησα», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, που δηλώνει πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα να γίνονται τεστ σε ομάδες του πληθυσμού ώστε να μην επιστρέψουμε πάλι σε καθεστώς καραντίνας! Όπως είπε, τα διαθέσιμα τεστ είναι πολύ γρήγορα και μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της πανδημίας, ώστε να μην έχουμε στο μέλλον νέα μέτρα περιορισμού.
«Θα παρέχονται τεστ σε κλειστές δομές και ομάδες, ώστε σιγά σιγά να αποκτούμε εικόνα και από την ανοσία. Αυτή τη στιγμή “τρέχουν” πολλές επιδημιολογικές μελέτες από όλη την Ελλάδα και αυτό θα δέσει αυτήν την προσπάθεια και θα πάμε πολύ καλά. Τώρα που ανοίγουμε υπάρχει η ανάγκη να γίνουν τα τεστ. Μην ξεχνάτε ότι υπήρχε και πρόβλημα διαθεσιμότητας αυτών των τεστ. Τώρα, πιστοποιούνται πολλά καινούργια τεστ και τα γρήγορα τεστ που γίνονται μέσα σε 15-30 λεπτά δίπλα στον άρρωστο θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση της πανδημίας και στη γρήγορη διάγνωση που θα αποτρέψει νέα μέτρα και νέες καραντίνες» τόνισε ο έγκριτος καθηγητής Λοιμωξιολογίας, σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή.
Ο Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της νόσου, ωστόσο πρόσθεσε ότι η παρούσα εικόνα των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα μας αντανακλά τα μέτρα που είχαν ληφθεί πριν από μία ή δύο εβδομάδες.
«Περιμένουμε τα δεδομένα μετά την άρση των μέτρων. Περιμένουμε ότι ο κόσμος θα βγει έξω ύστερα από 43 μέρες. Σε μεγάλο βαθμό ο κόσμος συμμορφώνεται, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου η τήρηση των κανόνων είναι σημαντική. Βέβαια, βρισκόμαστε στις δύο πρώτες μέρες και η επιτήρηση πρέπει να συνεχιστεί» ανέφερε ο καθηγητής και τόνισε με έμφαση ότι ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα ατομικής προστασίας.
«Η επιτυχία συνεχίζεται γιατί ο κόσμος κρατάει κάποια βασικά μέτρα, το ΧΑΜ, και πρέπει να συνεχιστεί και η προστασία των ευαίσθητων ομάδων που πρέπει να μείνουν λίγο ακόμη στα σπίτια» κατέληξε.