Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: «Δεν νοείται θεία λειτουργία δίχως θεία κοινωνία»

«Όποιος άνθρωπος αισθάνεται έτοιμος μπορεί να έρθει από τις 17 του μηνός να λάβει τη θεία κοινωνία» δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αδιανόητο να τελείται η θεία λειτουργία και να μην υπάρχει θεία ευχαριστία».

Ο σεβασμιότατος αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που λαμβάνονται ήδη στους ιερούς ναούς, κατόπιν εντολής της Συνόδου, όπως είναι ο φυσικός εξαερισμός, η χρήση των αντισηπτικών στην είσοδο, το σύστημα ελεγχόμενης αναμονής των πιστών για την αποφυγή συνωστισμού, η συχνή και σχολαστική καθαριότητα και η τακτική απολύμανση των σημείων και των επιφανειών του ιερού ναού στα οποία παρατηρείται συχνή πρόσβαση των πιστών.

«Οφείλουμε πρωτίστως να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία» επισήμανε με υπευθυνότητα ο μητροπολίτης Γαβριήλ, συμπληρώνοντας: «Όλοι οι ναοί της χώρας τηρούν τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με την ΚΥΑ. Πάνω απ’ όλα θα σεβαστούμε το μεγάλο αγαθό της δημόσιας υγείας».

Περισσότερες θείες λειτουργίες

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι θα τελούνται περισσότερες θείες λειτουργίες, ώστε την Κυριακή να μπορούν οι πιστοί να μοιράζονται σε μικρότερες ομάδες για να μην υπάρχει συνάθροιση, που είναι απευκταία. Σε ερώτημα για το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με τη θεία κοινωνία και τη μετάδοση του ιού, ο μητροπολίτης επισήμανε: «Εμείς θα σεβαστούμε όλα τα μέτρα. Το θέμα της θείας κοινωνίας, όμως, δεν είναι κάτι το οποίο η Εκκλησία μπορεί να το συζητήσει περισσότερο. Είναι αδιανόητο, εξάλλου, να τελείται η θεία λειτουργία και να μην υπάρχει θεία ευχαριστία.

Αυτό, άλλωστε, δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Όταν βγαίνει ο ιερέας και καλεί τους πιστούς να μεταλάβουν το σώμα και το αίμα του Κυρίου, προσέρχεται όποιος θέλει, με ελεύθερη βούληση. Δεν υπάρχει κανένας υποχρεωτικός χαρακτήρας. Όποιος πιστεύει θα έρθει να μεταλάβει, όποιος δεν πιστεύει και αισθάνεται την οποιαδήποτε αμφιβολία καλό είναι ο άνθρωπος αυτός να μην έρθει. Δεν πιέζει κανέναν η Εκκλησία».

Σχολιάζοντας τις θέσεις της Πολιτείας απέναντι στο ζήτημα της θείας κοινωνίας, ο μητροπολίτης δήλωσε: «Η Πολιτεία, όπως είδατε, έχει τοποθετηθεί σύμφωνα με τις θέσεις των επιστημόνων. Για μας, όμως, είναι συστατικό στοιχείο της Εκκλησίας μας. Είναι θέμα πίστεως. Δεν μπορεί να δεχθεί η Εκκλησία κάτι τέτοιο, το οποίο λέγεται ευρέως αυτήν την περίοδο. Υπάρχει μια μεγάλη εμπειρία της Εκκλησίας σε αντίστοιχα θέματα. Δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ προβλήματα. Είναι, όμως, θέματα πίστεως και όταν μιλάμε για την πίστη μας, δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ