Αγορά εργασίας: Ο χειρότερος Απρίλιος εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια, με 103.690 λιγότερες νέες θέσεις απασχόλησης!

Must Read

Οι μόλις 7.205 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον φετινό Απρίλιο, τον καθιστούν τον χειρότερο Απρίλιο… εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια!

Το αρνητικό, για την αγορά εργασίας, αποτέλεσμα του φετινού Απριλίου οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις λιγότερες προσλήψεις και σε μικρότερο βαθμό στις περισσότερες απολύσεις. Συγκεκριμένα, 48.555 προσλήψεις έγιναν φέτος τον Απρίλιο, έναντι των 282.181 πέρσι, με τις φετινές απολύσεις να ανέρχονται σε 41.350, έναντι 171.286 πέρυσι. Με άλλα λόγια, οι προσλήψεις φέτος μειώθηκαν κατά 82% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι απολύσεις μειώθηκαν κατά 76%.

Επίσης, στο 4μηνο Ιανουαρίου – Απριλίου σημειώθηκε για πρώτη φορά από το 2012 αρνητικό ισοζύγιο (-27.149), με τις χαμένες αυτές θέσεις απασχόλησης να αποτελούν τη 2η χειρότερη «επίδοση» κατά την τελευταία 20ετία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο δημοσίευσε το ΥΠΟΙΚ, το ποσοστό ανεργίας φέτος εκτιμάται πως θα ανέλθει στο 19,9% έναντι 17,3% πέρσι. Με άλλα λόγια αναμένεται μία αύξηση της ανεργίας κατά 2,6 μονάδες.

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις της Κομισιόν

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανεργία στη χώρα, καθώς, όπως ανέφερε στη χθεσινή της έκθεση, θα εκτιναχθεί στο 19,9% – στα υψηλότερα, δηλαδή, επίπεδα πανευρωπαϊκά, έναντι 9,6% μέσου όρου ανεργίας στην ΕΕ. Επίσης, η Κομισιόν σημείωνε ότι η ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να υποχωρήσει στο 16,8% το 2021, σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της Ισπανίας, αλλά και πάλι αρκετά υψηλά. Επιπλέον, προβλέπει μείωση της απασχόλησης κατά 3,7% φέτος με άνοδό της κατά 3,8% το 2021.

ανεργια πινακας1

Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τα νέα στοιχεία για τις ροές της απασχόλησης, αναφέρει πως τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Απρίλιο 2020 επιβεβαιώνουν τις αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς και παγκόσμιου χαρακτήρα πανδημίας του νέου κορωνοϊού που δοκιμάζει και τη χώρα μας.

Είναι πια εμφανές, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι η έλευση της πανδημίας κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, επηρέασε δυσμενώς το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, ακυρώνοντας οποιεσδήποτε προσλήψεις κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ιδίως τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού.

Προτεραιότητα η δημόσια υγεία και η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας

Η υλοποίηση αποτελεσματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης κατέστησε την χώρα μας ως πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας, θέτοντας, ταυτόχρονα, ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και την διαφύλαξη θέσεων εργασίας, σημειώνει το υπουργείο.

Επιπλέον, αναφέρει πως για το μήνα Απρίλιο 2020 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, παρουσίασε θετικό πρόσημο μόνο κατά 7.205 θέσεις εργασίας, αποτέλεσμα που αποδίδεται αποκλειστικά στην ακύρωση των αναμενόμενων πολλών προσλήψεων της περιόδου αυτής στην εστίαση και τον τουρισμό και όχι σε απολύσεις, οι οποίες, μάλιστα, το φετινό Απρίλιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι. Ενδεικτικά, οι απολύσεις για τον μήνα Απρίλιο 2020 ανήλθαν στις 23.125, μειωμένες κατά 69.879 έναντι του Απριλίου 2019, που είχαν ανέλθει στις 93.004.

ανεργια πινακας2

Τα γρήγορα αντανακλαστικά και η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, οδήγησαν στην υλοποίηση δέσμης μέτρων που έφεραν αποτελέσματα ανακουφίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα, δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας που ανέκοψε άμεσα τις ισχυρές αρνητικές τάσεις απολύσεων που δημιουργήθηκαν, επισημαίνεται.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αποκλιμάκωση της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019 συνεχίζει να διατηρεί την δυναμική τάση που είχε αποκτήσει, καθώς η ανάσχεση της ανεργίας συνεχίζεται και στα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ μηνός Φεβρουαρίου 2020, όπου το γενικό ποσοστό ανεργίας παρουσίασε περαιτέρω μείωση.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 16,1% έναντι 18,4% το Φεβρουάριο του 2019, μείωση -2,3%. Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων για τον μήνα Φεβρουάριο 2020, παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% και ανήλθε στα 3.888.595 άτομα, έναντι 3.874.144 το 2019.

ανεργια πινακας3

Συνεχής αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας

Το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θέσαμε από τον Ιούλιο του 2019, έφερε εμφανή αποτελέσματα, τα οποία αποτυπώθηκαν στην συνεχή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, τονίζει το Υπ. Εργασίας.

Δυστυχώς, η δυναμική τάση ανάσχεσης της ανεργίας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, αναμένεται να διακοπεί, εξαιτίας των εξελίξεων που οφείλονται στην πανδημία της νόσου Covid-19. Το τίμημα ενάντια στην μάχη του κορωνοϊού, αναπόφευκτα, επιβαρύνει την οικονομία και την αγορά εργασίας, επισημαίνεται.

Από το Υπ. Εργασίας, αναφέρεται πως ολόκληρη η Ευρώπη άρα και η χώρα μας δέχεται ισχυρά πλήγματα στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά, με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές και άμεσα μέτρα στήριξης ολόκληρου του παραγωγικού ιστού της χώρας, ώστε να διατηρηθούν ζωντανές οι θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις.

Οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας παραμένουν θετικές, καθώς οι βαθιές πληγές και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This