Όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την εισήγηση του κ. Μητσοτάκη, θα διαπίστωσαν με την πρώτη ματιά, την αλλαγή ύφους της εξουσίας.
Από τις πολιτικό-ιδεολογικές προσεγγίσεις, στα θέματα της κοινωνίας, του Αλέξη Τσίπρα, περάσαμε σε έναν πρωθυπουργό που λειτουργεί με όρους μάνατζερ.
Βάζει στόχους, δίνει οδηγίες, παρακολουθεί και αξιολογεί.
Θα μου πείτε τώρα το να διοικεί κάποιος το Υπουργείο του ή την κυβέρνηση σαν εταιρεία είναι καλό;
Με το χέρι στην καρδιά, δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Εκείνο που ξέρουμε όμως είναι ότι το κράτος μας, με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα έχει αποτύχει.
Αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργούσε περισσότερα. Και αντί να υπηρετεί τον πολίτη, γινόταν δυνάστης του.
Από την άλλη, δεν πρέπει να λησμονούμε πως άλλο να διοικείς μια επιχείρηση με ανθρώπους που έχεις επιλέξει, και άλλο ένα Υπουργείο, που τα στελέχη και τους εργαζόμενους δεν τους έχει επιλέξει. Και αυτό είναι το πρόβλημα που θα βρουν μπροστά τους Υπουργοί και Υφυπουργοί. Ιδιαίτερα όσοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, θα βρεθούν προ εκπλήξεως.
Γιατί θα βρουν μπροστά τους ένα βαθύ κράτος, που έχει μάθει να βλέπει Υπουργούς, πρωθυπουργούς Γενικούς Γραμματείς, να περνούν στη διάρκεια της υπηρεσίας τους ουκ ολίγους.
Και αυτό θα είναι το μεγάλο πρόβλημα, που φοβούμαι ότι δεν το έχουν καν υποψιαστεί.
Εάν λοιπόν δεν αλλάξουν δομές,(διότι νοοτροπίες το βλέπω απίθανο) όλα τα φιλόδοξα που περιέχουν οι φάκελοι που παρέδωσε ο κ. Μητσοτάκης, στους Υπουργούς του, θα μείνουν γράμμα κενό.
Εδώ θα είμαστε και μακάρι να μας διαψεύσουν, οι άνθρωποι που από την Δευτέρα κρατούν στα χέρια τους, τις τύχες της πατρίδας.
Να καταφέρουν δηλαδή το βαθύ κράτος να λειτουργήσει για τους πολίτες. Να κάνουν πράξη την περιβόητη επανίδρυση, στην πράξη και όχι στα λόγια. Να κάνουν τη γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία και τον παραλογισμό της δημόσιας διοίκησης, παρελθόν. Για να δούμε, τι βαθμό θα πάρουν….
Νίκος Ελευθερόγλου