«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για τις υγειονομικές βόμβες των… υπαίθριων κοκτέιλ – Γεμάτη η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι

Must Read

Το φαινόμενο με τα υπαίθρια πάρτι που λανσάρονται ως «ξέσπασμα» μετά το γενικό lockdown μπορεί να γίνει αιτία να επιστρέψουμε στα δεδομένα του Μαρτίου και οι «επαναστάτες χωρίς αιτία» να ευθύνονται αν μας ξανακλείσουν στα σπίτια μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα των ειδικών, που προειδοποιούν ότι αυτή η επιπόλαιη συμπεριφορά μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις και απώλειες ζωών.

Και χθες συνεχίστηκε έστω και με μειωμένη ένταση το… κυνηγητό της αστυνομίας στις πλατείες και τους πεζόδρομους της Αθήνας, σε νεαρούς που συνεχίζουν να… παρτάρουν αδιαφορώντας αν δημιουργούν έτσι μια υγειονομική βόμβα. Αν και η κατάσταση ήταν καλύτερη στις περισσότερες πλατείες, δεν έλειψαν κι αυτές που κυριολεκτικά έγινε χαμός από κόσμο, όπως στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι.

Η πλατεία ήταν γεμάτη με αρκετούς να μην τηρούν τις αποστάσεις, ούτε να φορούν προστατευτική μάσκα, ενώ η αστυνομία ζητούσε από τα μεγάφωνα από τον κόσμο να διαλυθεί, ωστόσο λίγοι ήταν εκείνοι που άκουσαν τις συστάσεις και έφυγαν.

Τη νύχτα η ΕΛ.ΑΣ βρέθηκε στην Αγία Παρασκευή, όπου περιπολικά με ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα καλούσαν τους κατοίκους να μην συγκεντρωθούν στην πλατεία Αγίου Ιωάννου –και όντως αυτή τη φορά ο κόσμος ήταν λιγοστός. Το ίδιο συνέβη και στο Χαλάνδρι, την Κυψέλη, την Κηφισιά και το Λυκαβηττό, όπου τις προηγούμενες μέρες υπήρξε συνωστισμός.

Προς το παρόν οι αστυνομικοί δημιουργούν πεζές και εποχούμενες περιπολίες για να επέμβουν σε καταγγελίες για συνωστισμό. Όπου εντοπίζονται παραβάσεις θα ενημερώνουν με τα μεγάφωνα για να αποσυμφορηθούν οι χώροι, ενώ στατικές δυνάμεις θα έχουν αναπτυχθεί σε κοντινά σημεία. Το Σαββατοκύριακο θα είναι κρίσιμο για τον σχεδιασμό, καθώς η Αστυνομία και το Λιμενικό θα έχουν έντονη παρουσία σε παραλίες, πεζόδρομους, πάρκα και πλατείες για να διαλύσουν τυχόν συγκεντρώσεις.

Τι λένε οι επιστήμονες

«Φαινόμενα σαν αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στις πλατείες με τη συγκέντρωση δεκάδων ανθρώπων προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς για διασπορά του SARS-CoV-2, με κίνδυνο να χάσουμε ζωές και να επαναφέρουμε μέτρα επιζήμια για την οικονομία» δήλωσε στο ΑΠΕ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Η κυρία Λινού, που είναι και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, επισημαίνει τον κίνδυνο τα πάρτι της πλατείας και ο χαβαλές να γίνουν αιτία να μετράμε νεκρούς.

«Τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες, διότι συντηρούν και ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Επανερχόμαστε στον αρχικό κίνδυνο και στην εκτίμηση ότι, αν υπάρχει και ένας που έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, μέσα σε έναν μήνα εξαιτίας του ενός μπορεί να έχουμε πάνω από 400 με 500 νέα κρούσματα. Με μια θνητότητα που περιγράφεται παγκοσμίως 1% με 2%, μπορεί να έχουμε και πέντε ή έξι θανάτους» λέει, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες συμπεριφορές μάς γυρίζουν πίσω».

Αγανάκτηση για τα party animals

Η καταξιωμένη επιστήμονας δεν έκρυψε την αγανάκτησή της για τα… party animals που αψηφούν τους κινδύνους για να απολαύσουν ένα ποτό στο παγκάκι.

«Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν σέβονται τους περιορισμούς;» διερωτάται και αποδίδει αυτή την απερίσκεπτη συμπεριφορά στο ότι δεν «πέρασαν τα μηνύματα προστασίας στην ηλιακή ομάδα κάτω των 40».

Αυτό, όπως λέει, οδηγεί στην ανάγκη να σχεδιαστούν νέα μηνύματα που να απευθύνονται σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών με άλλους τρόπους, όπως μέσω social media: «Τα νέα μηνύματα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο, που θα μιλούν στη δική τους την καρδιά. Να στοχεύσουν στην ευαισθησία τους για τις γενιές που κινδυνεύουν και στο ενδεχόμενο να επανέλθουν μέτρα που θα φέρουν περαιτέρω προβλήματα οικονομικά και ανεργίας. Ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι υπαρκτός και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους» κατέληξε η Αθηνά Λινού.

Τι είπε ο καθηγητής Βατόπουλος

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και του καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής, Άλκη Βατόπουλου, που μίλησε στον ΑΝΤ1: «Αν υπάρχει ένα κρούσμα, ένας άρρωστος και αυτός βρεθεί σε μία ομάδα 500 ατόμων, μπορεί μετά από δυο μέρες να έχουμε δυο κρούσματα. Τα 500 κρούσματα δεν ελέγχονται. Συνεπώς επειδή η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ κρίσιμη, υπενθυμίζω ότι συνεχίζουμε να έχουμε κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, οι μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων είναι πολύ εύκολο να οδηγήσουν σε μία ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων.

Δηλαδή χαλαρώνουν τα μέτρα, εμείς δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Αν δώσουμε την ευκαιρία στον κορωνοϊό να φύγει από έναν άρρωστο και να μολύνει συγχρόνως καμιά 20αριά άλλους, αυτοί οι 20 μετά δεν ελέγχονται. Μία μεγάλη συγκέντρωση με ένα κρούσμα μέσα, μπορεί να είναι εκρηκτική μετά η κατάσταση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This