Παλιά λέγαμε «Αλβανός τουρίστας» σαν ανέκδοτο, τώρα λέμε «Έλληνες εργάτες στα χωράφια» αλλά δεν είναι ανέκδοτο, είναι πραγματικότητα, ύστερα από 30 χρόνια, αφού λόγω κορωνοϊού έφυγαν οι Αλβανοί εργάτες στην πατρίδα τους και έτσι οι ντόπιοι άρχισαν να μαζεύουν τα φρούτα…
Στα χωράφια της Ημαθίας βλέπεις πλέον μόνον Έλληνες να μαζεύουν τα οπωρολαχανικά και τα φρούτα, αν και τα προηγούμενα χρόνια, ένα ποσοστό της τάξεως του 90% των εργατών που απασχολούνταν στη συγκομιδή φρούτων σε Ημαθία και Πέλλα, προέρχονταν από την Αλβανία.
Αυτό ανετράπη τη φετινή χρονιά, έπειτα από το μεγάλο ζήτημα που δημιουργήθηκε από την έλλειψη εργατικών χεριών στην περιοχή, αφού έκλεισαν τα σύνορα με την Αλβανία λόγω του ιού και η μετακίνηση εργατικού δυναμικού από τη γειτονική χώρα είναι ανέφικτη.
7.000 εργάτες από την Αλβανία
Σε δηλώσεις του επί του θέματος ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων-Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστος Γιαννακάκης, ανέφερε ότι αρκετοί Έλληνες από όλη τη χώρα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα που εξέδωσαν οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις παραγωγών Ημαθίας, αναζητώντας εργάτες στα χωράφια, τα διαλογητήρια και τα κονσερβοποιεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτός ο αριθμός Ελλήνων εργατών στα ροδάκινα είχε να εμφανιστεί τριάντα ολόκληρα χρόνια»!
Και ακόμη: «Ήδη 120 άτομα, νέοι και μεγάλοι, που ζουν στον νομό Κοζάνης, μεταφέρονται με λεωφορεία στην Αγία Μαρίνα της Βέροιας και εργάζονται στα αραιώματα στις ροδακινιές, μια εργασία που θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαΐου».
Σημειώνεται, πάντως, ότι η προσέλευση Ελλήνων εργατών δεν ακυρώνει τα σχέδια για τον ερχομό περίπου 7.000 εργατών από την Αλβανία, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας των δύο χωρών. Όσοι εργάτες έρθουν στην Ελλάδα θα υποβληθούν σε τεστ και θα τηρηθεί η 14ήμερη καραντίνα, για να μην υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.