Βολές από την Βασιλική Θάνου για τον διωγμό της πίστης από την Πολιτεία

Must Read

Αίσθηση προκαλεί το ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο της πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια», που κυκλοφόρησε χθες.

Η κυρία Θάνου, με ακλόνητα νομικά επιχειρήματα, αναλύει τα λάθη που έγιναν από την Πολιτεία στην περίοδο επιβολής της καραντίνας και εξηγεί γιατί ήταν απαράδεκτες οι απαγορεύσεις στους πιστούς. Η πρώην πρωθυπουργός μιλά για «διακριτική μεταχείριση και ακραία αυστηρότητα άσκησης ποινικής δίωξης, εναντίον εκπροσώπων της Εκκλησίας».

Μεταξύ άλλων, η κυρία Θάνου αναφέρει τα εξής:
«Σύμφωνα με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα έκτακτα μέτρα, με τα οποία αναστέλλεται η ισχύς θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της κίνησης, της συνάθροισης, της θρησκευτικής λατρείας, πρέπει να είναι αναγκαία και πρόσφορα, δηλαδή να μην υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο που απαιτείται για την αποτροπή του κινδύνου και ο κίνδυνος να μην μπορεί να αποτραπεί με άλλο, ηπιότερο μέτρο, να είναι χωρίς διακρίσεις, να τηρείται πάντοτε η αρχή της αναλογικότητας και να είναι προσωρινής και περιορισμένης ισχύος.

Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν και εφαρμόζονται στην Ελλάδα, έχουν τις ανωτέρω προϋποθέσεις ή μήπως για ορισμένα εξ αυτών υπήρξε υπέρβαση του αναγκαίου μέτρου και άλλα εξ αυτών εφαρμόζονται με διακρίσεις;

Γιατί υπήρξε τόση έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους εκπροσώπους της Εκκλησίας και προς τους πιστούς, ενώ, ειδικώς οι κατηγορίες αυτές των πολιτών, όπως και οι περισσότεροι πολίτες ασφαλώς, διαθέτουν και συνείδηση και ενδιαφέρον για να προστατεύσουν την υγεία των συνανθρώπων τους και τους εαυτού τους;

Ήταν αναγκαίο και αναλογικό για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού ή, αντίθετα, ήταν υπερβολικό και μη αναγκαίο το μέτρο της απαγόρευσης της κωδωνοκρουσίας και των μεγαφώνων στις εκκλησίες ή της απαγόρευσης της λιτάνευσης του Επιταφίου ή της εικόνας μόνο από τους ιερείς και τους ιεροψάλτες, ώστε οι πιστοί να παρακολουθούν από τα μπαλκόνια τους και τα παράθυρα των σπιτιών τους;

Μόνο η συνάθροιση των πιστών ευνοεί τη διάδοση της νόσου;

Εκείνοι που δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την -ομολογουμένως κατά υποδειγματικό τρόπο πραγματοποιηθείσα- συγκέντρωση των εργαζομένων την ημέρα της Πρωτομαγιάς επικαλέσθηκαν το επιχείρημα ότι η πολιτική συνάθροιση δεν περιλαμβάνεται στα έκτακτα μέτρα. Δηλαδή, κατά την άποψη αυτή, μόνο η θρησκευτική ειρηνική συνάθροιση των πιστών και δη των χριστιανών στον αύλειο χώρο του ιερού ναού και με τήρηση των ενδεδειγμένων μέτρων ευνοεί τη διάδοση του κορωνοϊού.

Παραγνωρίζεται ότι, τόσο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εφαρμόζουν πολύ αυστηρό έλεγχο της αναλογικότητας και της δίκαιης ισορροπίας στον περιορισμό του δικαιώματος της συνάθροισης (προφανώς, όχι μόνο της πολιτικής).

Οι πολίτες πρέπει να επαγρυπνούμε, ώστε η επανάκαμψη του κορωνοϊού να μην αποτελέσει το πρόσχημα για την καταπάτηση των ατομικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και να μη χρησιμοποιηθεί ως “εργαλείο” για τη φίμωση της αντίθετης άποψης και τις διώξεις των διαφωνούντων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This