«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ: Προετοιμαστείτε γιατί θα έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο

Must Read

«Kαμπανάκι σήμανε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο. Tην ανάγκη προετοιμασίας των χωρών για αυτό το ενδεχόμενο επισημαίνει ο διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Χανς Κλούγκε, προειδοποιώντας ότι σε άλλη περίπτωση το δεύτερο αυτό κύμα θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης πολλούς θανάτους.

Ο δρ Κλούγκε κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο με σύνεση και να ενισχύσουν τα δημόσια συστήματα Υγείας. «Οπου δεν υπάρχει υγεία, δεν υπάρχει οικονομία» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «Daily Telegraph». Υπογράμμισε, δε, ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δεύτερο κύμα Covid και άλλο ένα της εποχικής γρίπης ή της ιλαράς. Πριν από δύο χρόνια είχαμε 500.000 παιδιά που δεν έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς».

«Τώρα είναι ώρα προετοιμασιών, όχι πανηγυρισμών»

Σημείωσε, επιπλέον, πως η άρση των απαγορεύσεων πρέπει να γίνει «σταδιακά και προσεκτικά» και τόνισε ότι, αν και ο κόσμος πιστεύει πως η καραντίνα έχει τελειώσει, όμως «τίποτα δεν έχει αλλάξει», καθώς δεν έχει βρεθεί εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού. «Τώρα είναι ώρα προετοιμασιών, όχι πανηγυρισμών» υποστήριξε ακόμη το στέλεχος του ΠΟΥ, σημειώνοντας πως το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα έχουν αρχίσει να μειώνονται δεν σημαίνει πως η πανδημία έχει τελειώσει.

Την ίδια ώρα οι υπουργοί Εμπορίου του G20 δεσμεύτηκαν να αποφύγουν να επιβάλουν «ανώφελα» εμπορικά εμπόδια στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, στη διάρκεια της πανδημίας, μετά και τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατά της απόπειρας λήψης μέτρων προστατευτισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Σύψας

«Βόμβες» έριξε με τις δηλώσεις του ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, προειδοποίησε ότι θα αργήσει η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα και εκτίμησε ότι είναι πιθανό η πανδημία να μας επισκεφτεί και πάλι τον χειμώνα!

«Οι πολίτες θα ζουν με μέτρα για τουλάχιστον έναν χρόνο, μέχρι να έρθει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό» ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό, προσθέτοντας πως τα μέτρα προστασίας θα είναι σε ισχύ έως το καλοκαίρι του 2021, καθώς χρειάζεται ένας με ενάμιση χρόνος για να βρεθεί το εμβόλιο.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα, ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης» δήλωσε για την πανδημία ο κ. Σύψας.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στην καραντίνα, ο κ. Σύψας τόνισε πως ο δείκτης R0, ο οποίος δείχνει τον αναπαραγωγικό ρυθμό του ιού, είναι κάτω από το μισό, συνεπώς πιθανότατα δεν ευνοείται η μετάδοσή του. Τόνισε, πάντως, ότι «ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη», όπως είναι οι εικόνες συνωστισμού, γιατί τότε μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην καραντίνα.

Αποφυγή του συνωστισμού

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και στα θέματα της επικαιρότητας που είναι οι παραλίες και οι νέες συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πηγαίνουν πλέον οι πολίτες για μπάνιο, τονίζοντας πως ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα, από το νερό, ενώ κάλεσε τους λουομένους να αποφεύγουν τον συνωστισμό.

Όσο για τους κανόνες κάτω από τους οποίους θα πραγματοποιείται πλέον η διαμονή στα ξενοδοχεία, σχολίασε ότι το ξενοδοχείο δεν μετατρέπεται σε νοσοκομείο. Υπάρχουν κανόνες, αλλά σχετικά απλοί και εύκολα εφαρμόσιμοι για τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον τουρισμό, λέγοντας πως το κομβικό σημείο είναι οι αεροπορικές συγκοινωνίες, για τις οποίες ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, και προέβλεψε πως, ακόμα και αν οι πτήσεις γίνονται με αυστηρά μέτρα προστασίας, δεν θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος εισροής τουριστών που θα είναι φορείς του ιού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This