Παρασκευή 7/5/2021

Παρατράγουδα και παράξενα «παιχνίδια» με τον οδοφωτισμό της πόλης των Ιωαννίνων

Αν και έχει ήδη ολοκληρώσει ένα έργο με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που αφορά τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, και έχει σε εξέλιξη άλλο ένα (τον οδοφωτισμό του περιφερειακού δικτύου) με έξι υποψηφίους, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης αποφάσισε, προ εβδομάδων, μαζί με τη δημοτική Αρχή των Ιωαννίνων να προχωρήσει τον διαγωνισμό για τον οδοφωτισμό της πόλης, με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

Την τελευταία τριετία υπήρξαν πολλά παρατράγουδα, αρκετές ακυρώσεις διαγωνισμών και πολλές καταγγελίες για την προώθηση έργων οδοφωτισμού με ΣΕΑ ανά την Ελλάδα, αλλά ο κ. Καχριμάνης δήλωνε προ ημερών πως η συγκεκριμένη μέθοδος είναι προτιμότερη από τα ΣΔΙΤ, καθώς ολοκληρώνεται ταχύτερα. Οι περισσότεροι διαγωνισμοί με ΣΕΑ στην Ελλάδα ολοκληρώθηκαν πράγματι ταχύτερα, καθώς αρχικά εμφανίζονταν πέντε-έξι υποψήφιοι, που αποκλείονταν και έμενε στο «παιχνίδι» μόνο ένας!

Πιθανώς, γι’ αυτό τον λόγο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών καταψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου και της Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου οδοφωτισμού, προϋπολογισμού 19.200.000 ευρώ. Στην καταψήφιση της προγραμματικής σύμβασης πρωτοστάτησε, μάλιστα, η πρώην αντιπεριφερειάρχης και σύμμαχος του κ. Καχριμάνη, αλλά και σημερινή επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ιωάννινα 2023», Τατιάνα Καλογιάννη. Η κυρία Καλογιάννη δήλωσε πως επρόκειτο «για μια ψηφοφορία υπέρ ή κατά της αδιαφάνειας και της τήρησης ή μη των διαδικασιών».

Ψήφισμα κατά της αδιαφάνειας

Στην ανακοίνωση του συνδυασμού «Ιωάννινα 2023» αναφέρεται ότι «η δημοτική ομάδα της παράταξής μας, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να μην εγκρίνει σήμερα το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, όπως κατατέθηκε από τη δημοτική Αρχή. Το καίριο όμως πολιτικό διακύβευμα, για την παράταξή μας, ήταν και παραμένει η αδιαφάνεια. Η παράταξη μας ψήφισε, σήμερα, κατά της αδιαφάνειας των διαδικασιών».

Επικαλείται, τέλος, το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων προωθεί με ΣΔΙΤ -και όχι με ΣΕΑ- το έργο οδοφωτισμού. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου επιμένει, πάντως, και δήλωσε πως ακόμα και ο διαγωνισμός για τον οδοφωτισμό της περιφέρειας έπρεπε να γίνει με ΣΕΑ, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ