Λεπτό προς λεπτό η αντίδραση της Κυβέρνησης στην πληγωμένη Χαλκιδική

Άφαντος ο απερχόμενος γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας 

Must Read

Άμεση ήταν η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της φονικής κακοκαιρίας στη Βόρειο Ελλάδα και κυρίως στη Χαλκιδική, ενώ ήδη έχει αρχίσει η αποτίμηση της καταστροφής για να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε τα συλλυπητήρια εκ μέρους της κυβέρνησης στους συγγενείς των επτά θυμάτων (ενώ υπάρχει κι ένας αγνοούμενος) και τη συμπαράσταση στους πληγέντες.

Πάντως, ο τελών υπό παραίτηση νυν γραμματέας Πολιτικής Προστασίας είναι εξαφανισμένος όπως και η ειδική γραμματέας, υπεύθυνη για την επικοινωνία.

Αναφερόμενος στο χρονικό των κινήσεων της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε χθες στις 5:57 δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων και οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες σε τέσσερις γλώσσες. Παράλληλα κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ 40 οχήματα και 100 άτομα διέθεσε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι περισσότερες καταστροφές οφείλονται σε πτώσεις δένδρων, από τις καταιγίδες και καθώς η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνούσε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Στο πόδι όλο το Υπουργικό Συμβούλιο

Κλιμάκιο υπουργών βρέθηκε άμεσα στην περιοχή, και συγκεκριμένα οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Υποδομών Κώστας Καραμανλής και Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοῒδη και του ανέθεσε τον συντονισμό των ενεργειών. Ο υπουργός συντόνιζε μέχρι τις 2:00 τις ενέργειες από την Αθήνα και στη συνέχεια πήγε στη Βόρειο Ελλάδα, όπου μετείχε σε σύσκεψη με την συμμετοχή των υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων στις 6:00 το πρωί.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλιας παράλληλα είχε διαρκή ενημέρωση για την κατάσταση των τραυματιών του φονικού τυφώνα. Επίσης, κλιμάκια του ΕΛΓΑ, μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, μετέβησαν για εκτίμηση των ζημιών στις περιοχές της Χαλκιδικής, της Ροδόπης, της Ημαθίας και της Λάρισας.

Ο στρατός συνδράμει στην αποκατάσταση του δικτύου και των υποδομών. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών στις περιουσίες, αλλά και στις δημόσιες υποδομές. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είναι σε επαφή με την διοίκηση της ΔΕΗ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Η ηλεκτροδότηση ήδη αποκαταστάθηκε σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης από τα μεσάνυχτα και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο, παρά τα μεγάλα προβλήματα.

Εγκρίθηκαν κονδύλια σε τρεις δήμους

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι δεν λειτουργεί ο αριθμός 112 για την έκτακτη ενημέρωση των πολιτών. Υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση του αριθμού αποτελεί προτεραιότητα και ότι θα υπάρξει σύσκεψη με τους υπευθύνους των εταιριών κινητής τηλεφωνίας ώστε αύριο να γίνει πειραματική δοκιμή του αριθμού.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις η Κυβέρνηση αποφάσισε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του υπουργείου Υποδομών και εφόσον χρειαστεί να γίνει χρήση του αποθεματικού του κρατικού προϋπολογισμού, κονδύλια για έκτακτες ανάγκες.

Για την αποκατάσταση των υποδομών στη Χαλκιδική θα επιχορηγηθούν από 200.000 ευρώ στους δήμους Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας και 100.000 ευρώ στο δήμο Σιθωνίας.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ακόμη ότι αυτό που επείγει είναι η αναδιοργάνωση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και η έκδοση επιχειρησιακών σχεδίων. Ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος θα είναι ο επόμενος γενικός Γραμματέας έχει εγκατασταθεί στην Χαλκιδική για να συντονίζει τις απαραίτητες ενέργειες στο επιχειρησιακό πεδίο.

«Δεν κάνουμε επικοινωνιακό σόου»

Σε ερώτηση για το αν ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις ουσιαστικά και δεν κάνουμε επικοινωνιακά σόου. Το αν θα πάει ο πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. «Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κλείνοντας την ενημέρωσή του, ο κ. Πέτσας έκανε έκκληση στους πολίτες να ενημερώνονται από τα πανελλαδικά και τοπικά δίκτυα για τα καιρικά φαινόμενα.

Τι είπε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και τη συμπαράστασή του στους δεκάδες τραυματίες, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή, στην οποία, δεν λείπουν και οι πολιτικές αιχμές –μεταξύ άλλων- αναφέρει: «Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των κατοίκων της Χαλκιδικής και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της. Το χτεσινό ακραίο καιρικό φαινόμενο ανέδειξε τις δραματικές επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης και την επείγουσα αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι σχετικές εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπισή της. 

Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, η συζήτηση να γίνει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, χωρίς τις πολιτικές σκοπιμότητες που ζήσαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Άλλωστε, η Χαλκιδική, ως γνωστόν, δεν βρίσκεται στην Αττική, οπότε, ευτυχώς,  αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη το ανάθεμα των ευθυνών για τις χαμένες ζωές».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This