Δευτέρα 17/5/2021

Παράλληλοι διαγωνισμοί κι ένας επενδυτής που συνδέεται με τον Σ. Μιωνή για την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ

Μέσω δύο παράλληλων διαγωνισμών θα προχωρήσει, πλην απροόπτου, η διαδικασία για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, κάτι που προκαλεί ερωτήματα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει το θέμα και παρότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει μόνο ένας ενδιαφερόμενος, που ενδέχεται να συνδέεται με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή.

Όσοι παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι η απόφαση της διαιτησίας, που αναμένεται εντός των ημερών, θα συντάσσεται με την άποψη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία το εργοστάσιο της Λάρυμνας (και τμήμα των εξορυκτικών δικαιωμάτων) ανήκει στο Δημόσιο, ενώ η υπόλοιπη περιουσία ανήκει στη σημερινή ΛΑΡΚΟ. Η τελευταία προέκυψε μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης της χρεοκοπημένης παλαιάς ΛΑΡΚΟ, αλλά, όπως φαίνεται, δεν απέφυγε την τύχη του προκατόχου της, δηλαδή τη χρεοκοπία. Τότε επρόκειτο να διεξαχθούν δύο διαγωνισμοί, στους οποίους δικαίωμα συμμετοχής μπορούσαν να έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο σχέδιο, δηλαδή την πώληση δύο διαφορετικών τμημάτων της ΛΑΡΚΟ, είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει και το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ, που παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της βιομηχανίας σιδηρονικελίου. Το πρώτο τμήμα αποτελούνταν από το μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη και το δεύτερο τμήμα από το 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Ο μοναδικός επενδυτής που, όπως φαίνεται, ενδιαφέρεται για τη ΛΑΡΚΟ θα συμμετάσχει και στους δύο διαγωνισμούς, καθώς θέλει να αποκτήσει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας. Η διαδικασία προωθείται από τον ειδικό διαχειριστή που έχει ορίσει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να υποστηρίζει ότι ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Ο νόμος προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους προκειμένου να λάβει η ΛΑΡΚΟ κρατική ενίσχυση 35.000.000 ευρώ.

Η οικονομική κατάσταση της ΛΑΡΚΟ είναι εξαιρετικά δυσχερής, με τεράστιες οφειλές, άνω των 350.000.000 ευρώ, προς τη ΔΕΗ και με υποχρέωση να επιστρέψει 135.000.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για «παράνομη κρατική ενίσχυση».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ