Στην τελική ευθεία υποτίθεται ότι φθάνουμε για να ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό, ωστόσο, εκκρεμούν ακόμη δικαστικές αποφάσεις ενώ, δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι απαραίτητες διαδικασίες από τα αρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Lamda Development, διευθυντή Χρηματοοικονομικών και Επενδυτικών Σχέσεων Α. Κοκκίδη, διευθυντή Οικονομικών Β. Μπαλούμη και νομικό σύμβουλο Ι. Γιαννακόπουλο, η εταιρεία έχει καταθέσει τις απαραίτητες μελέτες και η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκειται στα αρμόδια υπουργεία. Θεωρητικά όμως μέσα στο 2019 θα μπορεί να ξεκινήσει το έργο.
Όπως είπαν χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη εκδήλωση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, η προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο για τη μεταβίβαση της έκτασης, θα καταβληθεί όταν εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, όπως για παράδειγμα να «κλείσουν» όλες οι υποθέσεις που βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης.
Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για 3 αιτήσεις ακύρωσης κατά του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που ορίζει όλες τις παραμέτρους του έργου (μεταξύ αυτών για τα ύψη των κτηρίων και τις περιοχές που θεωρούνται δασικές). Επιπλέον, υπάρχει και η προσφυγή του Δήμου Αλίμου για τον φορέα διαχείρισης, καθώς και στο διοικητικό δικαστήριο του Πειραιά για τις περιοχές του αεροδρομίου που από ορισμένες πλευρές χαρακτηρίζονται δασικές.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας, δεν απέκλεισαν ωστόσο, το γεγονός να γίνουν νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη, έπειτα από την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΚΥΑ) για τις ζώνες πολεοδόμησης και ανάπτυξης.
Στη ερώτηση των δημοσιογράφων για το να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, απάντησαν απλά ότι «λεφτά υπάρχουν».
Ενώ, για την πιθανότητα να ζητηθεί αποζημίωση αν το έργο στο Ελληνικό δεν προχωρήσει, τα στελέχη της εταιρείας είπαν, ότι ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο θέμα, προσθέτοντας βέβαια, ότι οι αποζημιώσεις έχουν σχέση με τις ζημιές που θα έχουν προκληθεί στην εταιρεία, οι οποίες θα υπολογιστούν τη δεδομένη στιγμή αφού στη συμφωνία δεν έχει «μπει» κάποιο σαφές όριο.
Lamda: πιθανή εισαγωγή της στο χρηματιστήριο
Όταν ρωτήθηκαν αν οι καθυστερήσεις αυτές έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους επενδυτές της Global Investment Group, που θα υλοποιήσει την επένδυση των 7 δισ. ευρώ, δηλαδή της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills που έχει έδρα στο Abu Dhabi, απάντησαν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα.
Κλείνοντας αναφέρθηκαν στη θυγατρική εταιρεία, Lamda Malls, στην οποία συμμετέχει η Lamda με 68% και το αμερικανικό Varde με 32% και της έχουν μεταβιβαστεί το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos, λέγοντας, ότι μόλις κριθεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, ενώ συμπλήρωσαν ότι, στόχος τους είναι να μεταβιβαστεί στη Lamda Malls και το The Mall Athens. (Ανθή)