Ο ισραηλινός κροίσος που διεκδικεί την ΛΑΡΚΟ κατηγορείται για διαφθορά

Must Read

Λίγες ημέρες πριν κατατεθούν οι προσφορές για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, που πωλούνται μέσω δύο διαγωνισμών, ο ισραηλινός κροίσος Beny Steinmetz που φέρονταν μέχρι πρόσφατα ως υποψήφιος έχει πολλούς πονοκεφάλους. Ο Steinmetz που σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζονταν να παρακολουθεί το διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ μέσω του Σάμπυ Μιωνή και του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, καταδικάστηκε προ ημερών από το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας σε πενταετή φυλάκιση για διαφθορά. Αυτές τις ημέρες ξεκινά αντίστοιχη δίκη στην Ελβετία για την υπόθεση «λαδώματος» με 8.500.000 δολάρια της συζύγου του (νεκρού πλέον) πρώην προέδρου της Γουινέας Lansana Conte για να αποκτήσει δικαιώματα εξόρυξης σιδήρου στα νότια της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγεται πως το σχήμα στο οποίο συμμετείχε ο Σάμπυ Μιωνή, που εμφανίζονταν ως το καλύτερα προετοιμασμένο για τη διεκδίκηση της ΛΑΡΚΟ, θα απέχει από το διαγωνισμό. Ο κύριος λόγος είναι η εμπλοκή του επιχειρηματία-πρωταγωνιστή της Λίστα Λαγκάρντ και ψευδομάρτυρα στην Προανακριτική της Βουλή– στην πολιτική διαμάχη των τελευταίων ετών που κορυφώθηκε προ μηνών. Στην κυβέρνηση δεν θα ήθελαν με κανέναν τρόπο να δουν ένα σχήμα υπό τον Μιωνή να διεκδικεί την ΛΑΡΚΟ ενώ δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την εμπλοκή του στην πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουν ήδη πάρει «μεταγραφή»

Παρά τις διαψεύσεις, στην αγορά ήταν βέβαιο πως στο ίδιο σχήμα συμμετείχε και ο Beny Steinmetz ο οποίος συνεχίζει να κινείται στην παγκόσμια αγορά ορυκτών και πολύτιμων λίθων, ενώ στο παρελθόν είχε δείξει ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ορισμένοι από τους εγχώριους συνεργάτες του στη διεκδίκηση της ΛΑΡΚΟ έχουν ήδη πάρει «μεταγραφή» σε άλλα σχήματα που θα κατέβουν στο διαγωνισμό.

Στην περίπτωση της Ρουμανίας, ο Steinmetz καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση επειδή ήταν εταίρος και σύμβουλος σε εταιρεία που εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς. Σε πρώτο βαθμό ο ισραηλινός επιχειρηματίας είχε απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες αλλά το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας είχε διαφορετική άποψη. Τώρα ο Steinmetz μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την ελπίδα πως θα ανατρέψει την καταδικαστική απόφαση.

Στην Ελβετία βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τη δωροδοκία της συζύγου του πρώην προέδρου της Γουιάνας ώστε εταιρεία του Steinmetz να αποκτήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτάσματος σιδήρου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επιχειρηματίας και δύο συνεργάτες του κατηγορούνται τόσο για τη δωροδοκία των 8.500.000 δολαρίων όσο και για το γεγονός πως δημιούργησαν σειρά εταιρειών, με πολύπλοκες σχέσεις, ώστε να κρύψουν τη δωροδοκία. Η δίκη πραγματοποιείται στην Γενεύη καθώς ο Steinmetz ζούσε στην Ελβετία μέχρι το 2016.

Ποινικό δικαστήριο θα κρίνει τον Steinmetz

Η δίκη θεωρείται κρίσιμης σημασίας, όπως γράφει το Bloomberg, όχι μόνο για την Ελβετία, αλλά και για τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία. Πρόκειται για μια από τις λίγες φορές που μια υπόθεση διαφθοράς που φτάνει στο ακροατήριο και μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου ένα ποινικό δικαστήριο θα κρίνει τον Steinmetz ως φυσικό πρόσωπο και όχι ως εκπρόσωπο εταιρείας.

Ο ισραηλινός κροίσος είχε αποκτήσει τα δικαιώματα για το μεταλλείο Sinandou το 2008 αλλά ο νέος πρόεδρος της Γουινέας ακύρωσε τη σύμβαση μετά από έρευνα για διαφθορά με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια διεθνής έρευνα και σε άλλες εταιρείες του Steinmetz. Ο τελευταίος έχει Γαλλική και Ισραηλινή υπηκοότητα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο επιχειρηματίας και οι δύο συνεργάτες του κατέβαλλαν μίζες για να εξασφαλίζουν τα δικαιώματα για το SInandou λίγες εβδομάδες πριν το θάνατο του Lansana Conte το 2008.

Δεν έκανε τίποτα παράνομο

Ο δικηγόρος του Steinmetz υποστηρίζει πως ο πελάτης του «δεν έκανε τίποτα παράνομο». Επικαλείται, μεταξύ άλλων, το γεγονός πως οι πληρωμές η σύζυγος του Conte δεν τον είχε παντρευτεί και συνεπώς δεν θεωρείται κρατικός αξιωματούχος… Υπενθυμίζεται πως πέρυσι ο Steinmetz είχε συμφωνήσει με τη σημερινή κυβέρνηση της Γουινέας στην απόσυρση των κατηγοριών για διαφθοράς, αλλά αντιμετωπίζει άλλες νομικές εκκρεμότητες.

Ο διαγωνισμός για την ΛΑΡΚΟ πραγματοποιείται σε δύο ξεχωριστές διαδικασίες. Το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί διαγωνισμό για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου στο Λούτσι ο οποίος έχει παραταθεί ως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Η προηγούμενη προθεσμία ήταν η 11η Ιανουαρίου. Ο δεύτερος διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ έχει προκηρυχθεί από τον ειδικό διαχειριστή και αφορά στην παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Καστοριάς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This