Στην εξαγορά του 6,6% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ προχώρησε η εταιρεία DAMCO ENERGY S.A. (“DAMCO”) του Ομίλου Κοπελούζου και οι Snam, Enagas και Fluxys.
Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από τις δύο πλευρές έπεσαν οι υπογραφές.
Η DAMCO εξαγοράζει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Senfluga Energy Infrastructure Holdings S.A. (SENFLUGA), που αποτελεί Κοινοπραξία των τριών εταιριών και έχει εξαγοράσει μετά από διεθνή διαγωνισμό ποσοστό 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η επένδυση εκ μέρους της DAMCO είναι το αποτέλεσμα ενός μακρύ και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και έχει δομηθεί σύμφωνα με τους ίδιους όρους και συνθήκες με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από την SENFLUGA και σε συμμόρφωση με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο:
«Με την επένδυση αυτή, προστίθεται, ο Όμιλος Κοπελούζου αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στον αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο της χώρας, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες και οι ελληνικοί Όμιλοι επενδύουν στην Ελλάδα»
Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι της SENFLUGA ( Snam, Enagas και Fluxys), είναι επίσης μέτοχοι της εταιρείας Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑP).
«Οι Έλληνες γνωρίζουμε καλύτερα από όλους την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της Ελλάδας και οφείλουμε να αποτελέσουμε πυξίδα για την έλευση ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Ο Όμιλός μας συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα αλλά θεωρούμε σημαντικότερο ότι μας εμπιστεύονται και συνεργάζονται μαζί μας μεγάλες διεθνείς εταιρείες, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις άμεσες ξένες επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η χώρα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Χρήστος Δ. Κοπελούζος.
Ο Federico Ermoli, πρόεδρος της SENFLUGA, είπε από την πλευρά του: «Η επένδυση από έναν διακεκριμένο Ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο όπως ο Όμιλος Κοπελούζου ενδυναμώνει την παρουσία της SENFLUGA στην Ελλάδα και αποδεικνύει την δέσμευσή μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τον ΔΕΣΦΑ και να τον καταστήσουμε την κορυφαία εταιρεία υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελος τόσο της εταιρείας όσο και της Ελλάδας συνολικότερα».
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής.