Σκληρή απάντηση της Εθνικής Τράπεζας στις κατηγορίες της Χαλυβουργικής ότι ενεργεί υπέρ τρίτων

Η ΕΤΕ τονίζει πως η Χαλυβουργική αποτελεί σήμερα το, μακράν, μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο στον ισολογισμό της

Must Read

Στα «χαρακώματα» βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα με τη Χαλυβουργική της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, με την κίνηση της ΕΤΕ να υποβάλει στις 23 Φεβρουαρίου αίτημα υπαγωγής της ιστορικής βιομηχανίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης λόγω χρεών να γίνεται η αφορμή για να ξεσπάσει πόλεμος ανακοινώσεων.

Η Χαλυβουργική στις 04/03/2021 είχε καταλογίσει ευθύνες στη διοίκηση της Εθνικής για το γεγονός ότι αγνόησε, όπως υποστηρίζει, τις προτάσεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού της και τα επιχειρηματικά σχέδια που υπέβαλε, κατηγορώντας, μάλιστα, τη διοίκηση της ΕΤΕ ότι «εκτελεί προδιαγεγραμμένη αποστολή σε βάρος των συμφερόντων της ίδιας και των μετόχων, και προφανέστατα υπέρ συμφερόντων τρίτων».

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα απορρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς της Χαλυβουργικής, καθώς «αρνείται κατηγορηματικά τις αβάσιμες κατά τα λοιπά αιτιάσεις που της απευθύνονται και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο περαιτέρω δικαίωμα και ενέργεια».

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Χαλυβουργικής περί υποβολής επιχειρηματικών σχεδίων και προτάσεων αναδιάρθρωσης, η ΕΤΕ σημειώνει πως η τελική πρόταση που υποβλήθηκε από τη Χαλυβουργική ήταν τον Δεκέμβριο του 2017 «και συνίστατο κυρίως στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του τραπεζικού δανεισμού -διατηρώντας το status quo της εταιρίας- σε ποσοστό, το οποίο η Εθνική Τράπεζα δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό, λαμβάνοντας υπόψη τις εναλλακτικές οδούς ανάκτησης των δανειακών απαιτήσεών της».

Περαιτέρω, η ΕΤΕ αναφέρει πως, ενώ είχε το δικαίωμα καταγγελίας, εντούτοις, με καλή πίστη και διάθεση και σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, εξέτασε όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Υποβολής ένδικης αίτησης για ειδική διαχείριση

Τελικώς, σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα προέκρινε την επιλογή υποβολής ένδικης αίτησης για ειδική διαχείριση, η οποία πρόκειται να κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια «μετά από στάθμιση όλων των επιλογών, λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα του χρόνου μη εξυπηρέτησης, την ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων -όπως επιτάσσει η τραπεζική νομοθεσία και το επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας- και με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων των μετόχων της».

«Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, διευκρινίζεται ότι η ανάδειξη πλειοδότη μέσω της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης λαμβάνει χώρα υπό όρους πλειοδοτικού διαγωνισμού με ενσφράγιστες προσφορές και, ως εκ τούτου, η διαδικασία είναι απόλυτα διαφανής και αντικειμενική, χωρίς να αφήνει περιθώρια για χειραγώγησή της ή για την επιλογή συγκεκριμένου πλειοδότη, όπως αναληθώς και ανακριβέστατα ισχυρίζεται η Χαλυβουργική στην ανακοίνωσή της», αναφέρει η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, «το σύνολο των υποχρεώσεων της Χαλυβουργικής (συμπεριλαμβανομένων και οφειλών σε ΔΕΚΟ) ανέρχεται στο ποσό των 562.000.000 ευρώ με στοιχεία Δεκεμβρίου 2018. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της Χαλυβουργικής στην Εθνική Τράπεζα ανέρχεται στο ποσό των 344.000.000 ευρώ με στοιχεία Νοεμβρίου 2020, πλέον τόκων. Η Χαλυβουργική σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις στην Εθνική Τράπεζα τον Νοέμβριο του 2015 και σήμερα αποτελεί το, μακράν, μεγαλύτερο μη εξυπηρετούμενο δάνειο στον ισολογισμό της ΕΤΕ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This