Κατέρρευσε η αυτοκρατορία της Thomas Cook: 600.000 τουρίστες εγκλωβισμένοι

Must Read

Χρεοκοπία κήρυξε τα ξημερώματα της Δευτέρας ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία παγκοσμίως, η Thomas Cook, αφήνοντας αποκλεισμένους 600.000 τουρίστες σε διάφορα μέρη του κόσμου!

Η εταιρεία, που μετράει 178 χρόνια ζωής, διαχειριζόταν μέχρι σήμερα ξενοδοχεία,  τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια, ενώ αυτή τη στιγμή έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται σε διακοπές.

Το χειρότερο απ’ όλα, όμως, είναι το «χτύπημα» σε 21.000 εργαζόμενους, που θα μείνουν άνεργοι παγκοσμίως, με τους 9.000 από αυτούς, βέβαια, να βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευσή της, καθώς «το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτημα αναγκαστικής εκκαθάρισης.

Η βρετανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, με 40 αεροσκάφη στον στόλο της, έπαυσε τις εργασίες της και πως η ίδια η υπηρεσία θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση, για να επαναπατριστούν πάνω από 150.000 Βρετανοί τουρίστες, πελάτες της εταιρείας, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη προσπάθεια επαναπατρισμού Βρετανών πολιτών, σε καιρό ειρήνης, στη βρετανική Ιστορία!

Πώς ξεκίνησαν όλα

Στις 23.30 χθες το βράδυ (22/9), λίγες μόλις ώρες πριν την ανακοίνωση της πτώχευσης, η Thomas Cook πούλησε ένα πακέτο διακοπών για την Κέρκυρα, τον Οκτώβρη, με 187 λίρες.

Ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα, το Twitter της εταιρείας διαβεβαίωνε πελάτη, που είχε κλείσει πτήση από το Μάντσεστερ στο Κανκούν ότι οι πτήσεις και οι υπηρεσίες διακοπών της Thomas Cook λειτουργούν κανονικά.

Το σήμα, όμως, ότι η πιο γνωστή ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο απέτυχε είχε πρωτοεμφανιστεί στην οθόνη αναχωρήσεων του αεροδρομίου Gatwick λίγες ώρες νωρίτερα.

Το πλήρωμα της πτήσης 508 ήταν έτοιμο να αναχωρήσει στις 9.45 το βράδυ της Κυριακής. Περίπου 200 επιβάτες είχαν κάνει check in, για να πετάξουν με προορισμό την Τουρκία.

Οι πιλότοι κι οι αεροσυνοδοί, όμως, πήραν εντολή να μη φύγουν και η κατάσταση πτήσης άλλαξε σε “Enquire Airline” (Εξετάστε/Ελέξτε/Ρωτήστε την αεροπορική εταιρεία).

Αυτή ήταν η πρώτη από χιλιάδες ακυρώσεις, που οδήγησαν σε… ναυάγιο τα ταξιδιωτικά πλάνα περίπου ενός εκατομμυρίου ταξιδιωτών, αλλά και προξένησαν τεράστια ανησυχία στην βρετανική τουριστική βιομηχανία.

Το 80% των ξενοδοχείων στο Ηράκλειο Κρήτης συνεργάζεται με την Thomas Cook

Η αγωνία των Ελλήνων τουριστικών πρακτόρων είναι μεγάλη. Ειδικά στην Κρήτη, όπου το 80% των ξενοδοχείων είχε συνεργασία με την Thomas Cook η ανησυχία είναι έκδηλη.

Εκτός από τους επισκέπτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί και πρέπει να επαναπατριστούν με κάποιο τρόπο, προβληματισμός υπάρχει και για τις προγραμματισμένες –για το επόμενο διάστημα- αφίξεις τουριστών, αλλά και για τα συμβόλαια και τις συνεργασίες της εταιρείας, που φτάνουν στο Ηράκλειο στο 80% των ξενοδοχείων, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Είτε σε μικρό, είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει θετική κατάληξη, γιατί οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι τεράστιες. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω, ότι θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο».

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη έχει συνεργασία μαζί της. Είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, ελπίζοντας οτι δεν θα επέλθει τα απευκταίο».

Όσον αφορά την επιστροφή των επισκεπτών, που βρίσκονται στην Κρήτη, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης σημείωσε:

«Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη που έχουν έρθει με πακέτα μέσω της εταιρείας. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πλην όμως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This