SUSODCO: Στο επίκεντρο του Κοινωνικού Διαλόγου για τον Κατασκευαστικό Κλάδο η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού

Οι δράσεις της ΠΕΔΜΕΔΕ για την κατάρτιση των εργαζομένων

Must Read

Η ΠΕΔΜΕΔΕ, μέσα από το έργο SUSODCO φέρνει στην πρώτη γραμμή του Κοινωνικού Διαλόγου τη σπουδαιότητα του “re-skilling και up-skilling” του εργατικού δυναμικού στον Κατασκευαστικό Κλάδο. Οι ταχύτατες πολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις και η εξασφάλιση της αειφορίας (Sustainability) του Κλάδου φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη επανεκπαίδευσης και κατάρτισης του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού καθώς και την αναγκαιότητα προσέλκυσης των νέων και των γυναικών, σε έναν παραγωγικό τομέα που απασχολεί περίπου 146.500 εργαζομένους στην Ελλάδα (ΕΛΣΤΑΤ, 2021).

Στην κατεύθυνση αυτή, η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EU Green Deal), του κύματος Ανακαίνισης (Renovation Wave), του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (National Recovery and Resilience Plan) Ελλάδα 2.0 και της μετάβασης στην 4η βιομηχανική επανάσταση (Construction Industry 4.0) δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και καθιστούν απαραίτητη την ανάγκη για νέες γνώσεις, δεξιότητες και επίκαιρα προγράμματα κατάρτισης για τη διασφάλιση μιας ενεργειακά αποδοτικής, ψηφιακής και κυκλικής οικονομίας καθώς και της αειφορίας στις Κατασκευές.

Ανταποκρινόμενη στην αναγκαιότητα αυτή, η ΠΕΔΜΕΔΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο «Κατάρτιση και Πιστοποίηση εργαζομένων στον Κλάδο των Κατασκευών και Υλικών» επιδοτούμενο από το ΕΠ ΕΠΑΝΕΚ, καταρτίζοντας και πιστοποιώντας 1.200 εργαζόμενους στο πρόγραμμα «ΒΙΜ (Building Information Modelling)» και «Ηλεκτρονικές υποβολές σε διαγωνισμούς».

Παράλληλα, η Ένωση προωθεί δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, με έργα ορόσημα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δεξιοτήτων του Κλάδου, όπως:

  • Construction Blueprint- Skills Blueprint for the Construction Industry: Η Ένωση εκπροσωπεί την Ελλάδα συμμετέχοντας στο έργο αυτό μαζί με 24 εταίρους, εκ των οποίων 9 Εθνικές και 3 Ευρωπαϊκές Οργανώσεις του Κατασκευαστικού Κλάδου και 12 παρόχους επαγγελματικής κατάρτισης, από 12 χώρες της ΕΕ. Στόχος του έργου είναι η αναδιαμόρφωση του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον Κλάδο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μέσα από το πρόγραμμα θα προκύψουν νέα προγράμματα κατάρτισης για διάφορες ειδικότητες στις Κατασκευές στα πεδία της ενεργειακής αποδοτικότητας, της ψηφιοποίησης και της κυκλικής οικονομίας (www.constructionblueprint.eu)
  • CDWaste-ManageVETDeveloping VET for addressing Construction and Demolition Waste Management skills needs: Στα πλαίσια του έργου, έχει ετοιμαστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης προς εργαζομένους στις Κατασκευές στο πεδίο της διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων (απόβλητα ΑΕΚΚ). Το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά και παρέχεται διαδικτυακά με τη μορφή ασύγχρονης εκπαίδευσης (www.cdwaste-managevet.com)
  • RenovUPProfessionalising site managers and team leaders in the specific management of building renovation sites in Europe: Μέσα από το έργο αυτό εισάγονται καινοτόμες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στο χώρο εργασίας που προωθούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται στα εργοτάξια ανακαίνισης κτιρίων στην Ευρώπη από επικεφαλής εργοταξίων και ομάδων έργων ανακαίνισης (renovup.org)
  • ΤAB4BUILDINGTraining for Architects and Builders in the use of composites For the building sector: Μέσα από αυτό το έργο προωθείται η εκπαίδευση Αρχιτεκτόνων και Επαγγελματιών μικρών Κατασκευαστικών επιχειρήσεων στη χρήση σύνθετων υλικών στον Κατασκευαστικό Κλάδο. (tab4building.eu)
  • GUPP– Upgrading skills for EU Greener Public Procurements in Construction Works: Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της κατάρτισης στελεχών που απασχολούνται με δημόσια έργα στον Κατασκευαστικό Κλάδο για την εφαρμογή των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων. (gupp.eu)
  • BUNG– Developing nearly zero energy building skills through game-based learning: Μέσα από το έργο αναππτύσσεται ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που αποσκοπεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για κτίρια μηδενικής ενεργειακής απορρόφησης.
  • Digi-CVET– Developing transversal digital competences for digital Continuous Vocational Education and Training in construction: Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων που απαιτούνται από εργαζόμενους στον Κατασκευαστικό Κλάδο.

Είναι σαφές ότι η ΠΕΔΜΕΔΕ έχει δημιουργήσει ένα «κράμα» προγραμμάτων με κοινό πυρήνα την εν γένει αναβάθμιση της κατάρτισης του Κατασκευαστικού Κλάδου στην Ελλάδα και εδώ υπεισέρχεται η σπουδαιότητα του προγράμματος SUSODCO μέσα από το οποίο αναδεικνύονται οι προτεραιότητες του  Κοινωνικού Διαλόγου, με κυρίαρχη την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας και την προσέλκυση των νέων και των γυναικών στον Κλάδο.

Κοινές προκλήσεις Κοινωνικού Διαλόγου για την Κατασκευαστική βιομηχανία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα παρουσιάζονται σε βίντεο που ετοίμασαν οι εταίροι του έργου SUSΟDCO.

Περισσότερες πρωτοβουλίες ενίσχυσης κοινωνικού διαλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβάλλονται μέσα από τη Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κοινωνικού Διαλόγου του έργου SUSODCO (www.susodco.eu).

Το έργο SUSODCO υλοποιείται στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη στήριξη του Κοινωνικού διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και συγκεκριμένα: Ενίσχυση Κοινωνικού Διαλόγου, DG Employment, Social Affairs and Inclusion, European Commission.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This