Σάββατο 19/6/2021

Στα 315 εκατ. το ελληνικό «κανόνι» της Τhomas Cook – Τι ρόλο θα παίξει η Jet2

Βαρύ χαρακτηρίζεται το πλήγμα που υπέστη η υποδομή φιλοξενίας της χώρας από την πτώχευση του Thomas Cook, ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας εξαιτίας του γεγονότος αποτιμάται στα  315 εκατ. ευρώ!

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε, έγινε αμέσως μετά την κατάρρευση, στο διάστημα 24/09/2019 έως 27/09/2019, και αφορά την καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία, που συνεργάζονταν με την Thomas Cook την 23/09/2019.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για να παρουσιαστούν τα ευρήματα της έρευνας, καταγράφεται ότι από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019, αριθμητικό δεδομένο που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδος. Επίσης, μεταξύ άλλων, αποτυπώνεται χαρακτηριστικά πως το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με την Thomas Cook εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων.

Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνον στις απαιτήσεις του 2019, που δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν. Οι εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για τον τουριστικό κλάδο από την πτώχευση της Thomas Cook για το 2019 προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ (929.073.511 ευρώ), ήτοι 2.5 δισ. ευρώ για όλη την οικονομία με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, επισήμανε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος επεξεργάζεται ήδη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και την στήριξη της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών μονάδων.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης συμμαχίας, Κυβέρνησης, ΕΟΤ, Περιφερειών, Δήμων, φορέων, επιχειρήσεων, -ενόψει του κινδύνου απώλειας 2,5 δις ευρώ από την πραγματική οικονομία το 2020-  προκειμένου να δοθεί ειδική έμφαση στην προβολή και διαφήμιση της χώρας καθώς και στη πραγμάτωση  εναλλακτικών συνεργιών. «Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών είναι στόχοι που πλέον αποκτούν κατεπείγοντα χαρακτήρα για την τουριστική οικονομία στην χώρα μας».

Υπάρχει «μνηστήρας»;

Στο μεταξύ, βρέθηκε επίδοξος μνηστήρας για τα… «φιλέτα» της Thomas Cook στην Ελλάδα και είναι ο βρετανικός ταξιδιωτικός όμιλος Jet2, που φέρεται να θέλει να προσλάβει το προσωπικό του tour operator σε 5 ελληνικά νησιά.

Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, η ηγεσία της Jet2 είχε πραγματοποιήσει συνάντηση μέσα στον Σεπτέμβριο με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ενώ από χθες πραγματοποιεί και «ημέρες καριέρας» στη χώρα μας.

Η εταιρεία ξεκίνησε να καλεί τους μέχρι πρότινος εργαζόμενους της Thomas Cook να έλθουν σε επαφή μαζί της στις «μέρες καριέρας» στη Ζάκυνθο, ενώ από σήμερα βρίσκεται για δύο μέρες στην Κρήτη κι έπειτα στη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Κω.

Οι Jet2.com και Jet2holidays αναφέρουν στους σοκαρισμένους από την κατάρρευση ανέργους τις διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν. Το μέλλον της εταιρείας, πάντως, προδιαγράφεται ευοίωνο, καθώς την τρέχουσα περίοδο πρόσθεσαν πάνω από 170.000 θέσεις στα προγράμματά τους σε προορισμούς που έχουν ήπιο κλίμα στη Μεσόγειο, όπως τα Κανάρια, η Τουρκία, η Κύπρος, η Ελλάδα και οι Βαλεαρίδες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ