Στα επόμενα πέντε χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν να δουν ξανά, καθώς ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ δημιούργησαν πρωτότυπο τεχνητό μάτι που είναι τουλάχιστον εξίσου ευαίσθητο με το ανθρώπινο.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές του Hong Kong University of Science and Technology στην έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Nature», όταν σε πέντε χρόνια θα είναι διαθέσιμο το βιονικό μάτι, θα επιτρέπει σε αυτούς που το χρησιμοποιούν να βλέπουν πολύ καλύτερα σε σχέση με το ανθρώπινο μάτι.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Zhiyong Fan ονόμασε το πρωτότυπο «βιομιμητικό» μάτι EC-EYE (ElectroChemical EYE – ΗλεκτροΧημικό ΜΑΤΙ). Ο τεχνητός οφθαλμός αποτελείται από ένα ημισφαίριο διαμέτρου περίπου 2 εκατοστών, στο εσωτερικό του οποίου είναι τοποθετημένη μια μεμβράνη από αλουμίνιο και βολφράμιο. Πάνω σε αυτήν τη μεμβράνη οι ερευνητές τοποθέτησαν μικροσκοπικούς αισθητήρες, οι οποίοι μιμούνται τη δράση των φωτοϋποδοχέων του αμφιβληστροειδούς του ανθρώπινου ματιού, μετατρέποντας τις εικόνες, τις οποίες λαμβάνουν μέσω του φωτός, σε σήματα για τον εγκέφαλο.
Το πρωτότυπο «μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οπτικά προσθετικά για να βοηθήσει τους τυφλούς και όσους έχουν μειωμένη όραση να δουν» σημείωσε ο Fan, προσθέτοντας ότι τελικά θα οδηγήσει στη δημιουργία ολοκληρωμένου βιονικού ματιού.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι όσοι το χρησιμοποιήσουν θα βλέπουν τις εικόνες με μεγαλύτερη ανάλυση από αυτή του φυσικού ματιού. Εξήγησε ότι αρκεί να αυξήσουν την πυκνότητα των μικροσκοπικών αισθητήρων ώστε η όραση να είναι ακόμη και δέκα φορές καλύτερη.
Δείτε επίσης: Μαυροβούνιο: Κραυγή αγωνίας από τον Πατριάρχη Ειρηναίο για τους διωγμούς των ορθόδοξων Σέρβων