ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΚραυγή αγωνίας από τις γυναίκες στην Ολλανδία: «Θυσιάζετε την ασφάλειά μας στον βωμό της μετανάστευσης»

Κραυγή αγωνίας από τις γυναίκες στην Ολλανδία: «Θυσιάζετε την ασφάλειά μας στον βωμό της μετανάστευσης»

Χιλιάδες γυναίκες της πόλης Άπελντοορν βγήκαν στον δρόμο διαμαρτυρόμενες για τα σχέδια δημιουργίας ενός νέου κέντρου φιλοξενίας αιτούντων άσυλο

Στους δρόμους της ολλανδικής πόλης Άπελντοορν βγήκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο εκατοντάδες γυναίκες, διαμαρτυρόμενες για τα σχέδια δημιουργίας ενός νέου κέντρου φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην περιοχή τους. Η πορεία, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη συναισθηματική φόρτιση, ανέδειξε ένα βαθύ αίσθημα ανασφάλειας και την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να εξυπηρετήσει την πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

«Όχι σημαίνει Όχι»: Η καθημερινή παρενόχληση και ο φόβος

Οι διαδηλώτριες κατήγγειλαν ότι η μαζική εγκατάσταση μεγάλων ομάδων ανδρών αιτούντων άσυλο κοντά σε κατοικημένες περιοχές έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά τους. Πολλές συμμετέχουσες περιέγραψαν περιστατικά εκφοβιστικής συμπεριφοράς, σφυριγμάτων και φραστικών επιθέσεων σε δημόσιους χώρους, τονίζοντας ότι πλέον δεν αισθάνονται ασφαλείς να κυκλοφορήσουν μόνες τους.

«Φοράω αυτή την μπλούζα που γράφει “Το Όχι είναι Όχι” γιατί ζούμε δίπλα στο σημείο που θέλουν να φτιάξουν το κέντρο και φοβόμαστε», δήλωσε μια διαδηλώτρια, επικρίνοντας τις προηγούμενες καμπάνιες για την ασφάλεια των γυναικών που εστίαζαν μόνο στον φωτισμό των δρόμων, αποφεύγοντας να αγγίξουν το «ταμπού» της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τη μετανάστευση.

Η «πολιτική ορθότητα» ως όπλο φίμωσης

Ένα από τα κεντρικά μηνύματα της πορείας ήταν η καταγγελία της τακτικής που ακολουθούν πολιτικοί και ΜΜΕ να βαφτίζουν «ρατσισμό» ή «ακροδεξιά ρητορική» κάθε εύλογη ανησυχία για την ασφάλεια.

  • Στιγματισμός: Οι γυναίκες τόνισαν ότι οποιαδήποτε κριτική στη μεταναστευτική πολιτική καταστέλλεται με κατηγορίες για εξτρεμισμό.
  • Πολιτική προδοσία: «Η εμπιστοσύνη στην πολιτική έχει χαθεί», δήλωσε συμμετέχουσα, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες αισθάνονται πως η ψήφος τους δεν αλλάζει τίποτα.
  • Θυσία γυναικών: Πανό που κρατούσαν οι διαδηλώτριες κατηγορούσαν ευθέως τους πολιτικούς ότι «θυσιάζουν τις γυναίκες» και υποβαθμίζουν περιπτώσεις σεξουαλικής βίας προκειμένου να μην διαταραχθεί το αφήγημα της πολυπολιτισμικότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατάρρευση του «κοινωνικού συμβολαίου»

Πέρα από το ζήτημα της σωματικής ακεραιότητας, η διαμαρτυρία έθεσε και ζητήματα δημοκρατίας. Πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι συμμετείχαν από αλληλεγγύη στους κατοίκους μιας περιοχής που κρίθηκε «παντελώς ακατάλληλη» για τη φιλοξενία τόσων ατόμων, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση.

«Η δημοκρατία είναι ένα σύμφωνο μεταξύ πολίτη και κράτους. Πληρώνω φόρους και υπακούω στον νόμο, με αντάλλαγμα το κράτος να προστατεύει τα συμφέροντά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά μια διαδηλώτρια. Το συμπέρασμα της κινητοποίησης ήταν σαφές: Το να θέλεις να έχεις λόγο για το τι συμβαίνει στη γειτονιά σου και να απαιτείς ασφάλεια για την οικογένειά σου, δεν σε καθιστά επικίνδυνο ή φασίστα, αλλά έναν πολίτη που διεκδικεί τα αυτονόητα σε μια χώρα που φαίνεται να τον έχει ξεχάσει.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης