7-7-2020

Σάλος για την απόφαση του Αμερικής Ελπιδοφόρου να προσφέρει τη θεία κοινωνία με… πολλαπλά κουτάλια!

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου να προσφέρεται η θεία κοινωνία στους πιστούς με… πολλαπλά μεταλλικά κουτάλια!

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απευθύνεται προς τους πιστούς, όλες οι ενορίες της αρχιεπισκοπής περιφέρειας, δηλαδή σε Νέα Υόρκη, Κονέκτικατ και Ουάσινγκτον, θα μεταλαμβάνουν τους πιστούς μετά τη θεία λειτουργία μόνο με ραντεβού, ενώ δεν θα επιτρέπονται εντός του ναού περισσότερα από δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων λειτουργών και τυχόν βοηθητικού προσωπικού.

Επιπλέον, ζητείται από τους πιστούς να φεύγουν αμέσως μετά τη θεία κοινωνία, ενώ θα μπορούν να μεταλαμβάνουν μόνο στην ενορία τους και όχι σε άλλη εκκλησία.

Παράλληλα, όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν κάποιο μέλος στην οικογένειά τους που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι τους και να μην προσέρχονται στα ιερά μυστήρια.

Αίσθηση προκαλεί, εξάλλου, ότι, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο μακαριότατος δήλωνε πως «κατά τη διάρκεια της θείας ευχαριστίας λαμβάνουμε σώμα και αίμα Χριστού και το σώμα και το αίμα του Κυρίου μάς μεταδίδουν ζωή και όχι ασθένειες», σήμερα απαιτεί από τους ιερείς να τελείται το μυστήριο της θείας μεταλήψεως χρησιμοποιώντας πολλαπλά μεταλλικά κουτάλια που προορίζονται για ατομική χρήση -συμπεριλαμβανομένου του λειτουργού και άλλων κληρικών- και τα οποία θα απολυμαίνονται σε κλίβανο, έπειτα από κάθε χρήση!

Θλίψη και οργή από τους πιστούς

Αν και ανακοινώθηκε ότι το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, οι πιστοί στην Αμερική εκφράζουν τη θλίψη, αλλά και την οργή τους, διότι, όπως αναφέρουν, «δίνουμε δικαιώματα στον καθένα να αμφισβητεί την ιερότητα του μυστηρίου της θείας κοινωνίας».

Προς τιμήν τους, βέβαια, οι υπόλοιποι μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επέλεξαν είτε να μην αναφέρουν τίποτα στις οδηγίες που έστειλαν στους ιερείς τους, είτε -όπως στην περίπτωση του μητροπολίτη Ατλάντα Αλέξιου- να γράψουν ότι η θεία κοινωνία θα προσφέρεται με τον κανονικό τρόπο.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, άλλωστε, έτυχε της αποδοχής και του θαυμασμού πολλών διακεκριμένων επιστημόνων της Αμερικής και όχι μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ