Σε μια κίνηση που το γαλλικό μέσο Valeurs Actuelles χαρακτηρίζει ως «πρωτοφανή», ολόκληρο το αστυνομικό τμήμα του 8ου διαμερίσματος του Παρισιού κατέβηκε σε απεργία. Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο τμήμα, αλλά για εκείνο που βρίσκεται στην «καρδιά» της γαλλικής πρωτεύουσας, ακριβώς δίπλα στο Προεδρικό Μέγαρο (Élysée).
Η απεργία ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου και συμμετέχει σε αυτήν το σύνολο του προσωπικού από όλες τις βαθμίδες και τις ειδικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων της Ταξιαρχίας Διάσωσης (BPS), της Τοπικής Μονάδας Επαφής (BTC) και της γνωστής Δίωξης Εγκλήματος (BAC). Όπως αναφέρουν πηγές, οι αστυνομικές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν παγώσει πλήρως, με εξαίρεση αποκλειστικά τα επείγοντα περιστατικά διάσωσης, όπως τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα.
Τα δύο «αγκάθια»
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους αστυνομικούς ήταν ο συνδυασμός δύο πρόσφατων γεγονότων που προκάλεσαν οργή και αίσθημα δικαστικής και πολιτικής προδοσίας:
- Τα «ψέματα» για το χάος του Champions League: Μετά τον τελικό του Champions League, ο οποίος σημαδεύτηκε από άγριες ταραχές με 890 συλλήψεις, σχεδόν 200 τραυματίες αστυνομικούς και δύο νεκρούς, ο Υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ενστόλων. Ο υπουργός αρνήθηκε τον όρο «χάος», κάνοντας λόγο για «ζωντανούς πανηγυρισμούς με απαράδεκτες υπερβολές» και ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση ήταν υπό πλήρη έλεγχο. Το συνδικάτο Alliance απάντησε σκληρά, τονίζοντας ότι «ο Λοράν Νουνιέζ είπε ψέματα και η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή», ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν βίντεο από εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών με φρικτούς τραυματισμούς.
🚨🇫🇷 Paris in Flames: Mass Immigration Turned PSG Wins Into Riots
Paris and Toulouse descended into chaos after PSG’s victory. Cars torched, shops looted, fireworks fired at police, streets turned into battlegrounds. Hundreds arrested, officers injured.
This wasn’t “football… pic.twitter.com/K36GN8vx8A
— Allen Hampton (@Hamp_Allen) June 1, 2026
- Μπαράζ καταδικών κατά αστυνομικών: Στις 18 Μαΐου, τέσσερις αστυνομικοί της μονάδας BAC καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 12 μήνες με αναστολή για κακομεταχείριση οπαδών στο Μουντιάλ του 2022. Παράλληλα, άλλοι τέσσερις τέθηκαν υπό κράτηση για μια βίαιη συμπλοκή κατά τη διάρκεια περιστατικού σε κατάστημα, ενώ ένας ακόμη αστυνομικός καταδικάστηκε πρόσφατα σε 14 μήνες φυλάκιση για επεισόδιο με οδηγό.
«Για εμάς, όλα αυτά είναι πολιτικά, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές. Φτάνει πια… Σήμερα προστατεύεται ο κακοποιός και καταδικάζεται ο αστυνομικός. Οι αξίες έχουν αντιστραφεί πλήρως», δήλωσε συνδικαλιστική πηγή της αστυνομίας.
Ανισότητα και αιτήματα για αλλαγή δόγματος
Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από τη γαλλική δικαιοσύνη. Όπως επισημαίνουν, την ώρα που οι συνάδελφοί τους καταδικάζονται, σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες ταραχοποιοί των πρόσφατων επεισοδίων αφέθηκαν ελεύθεροι ή οι υποθέσεις τους μπήκαν στο αρχείο.
Το 8ο διαμέρισμα αποτελεί παραδοσιακά το επίκεντρο των μεγάλων αθλητικών πανηγυρισμών και των συγκεντρώσεων, με αποτέλεσμα οι τοπικές δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης εξάντλησης, αντιμετωπίζοντας αστικό ανταρτοπόλεμο και πλιάτσικο χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό. Πλέον, τόσο τα συνδικάτα (Alliance και Un1té) όσο και η τοπική δήμαρχος του 8ου διαμερίσματος πιέζουν για ριζική αλλαγή δόγματος, ζητώντας την πλήρη απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων μετά από μεγάλους αγώνες, καθώς «το χάος δεν μπορεί να διοχετευθεί, πρέπει να προληφθεί».
Δείτε επίσης:
- Γαλλία: Νεαροί με μεταναστευτικό υπόβαθρο οι δράστες των ταραχών – Έντονες πολιτικές αντιδράσεις
- Χάος στη Γαλλία μετά τον τελικό του Champions League – 416 προσαγωγές και τραυματίες αστυνομικοί
- Παρίσι: Επεισόδια και συγκρούσεις μετά τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν







