Βλέποντας όλα όσα ταλανίζουν την διχοτομημένη Κύπρο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν προς ψήφιση την άρση του εμπάργκο μεταφοράς αμερικανικών όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να αμύνεται από εξωτερικές απειλές. Ταυτόχρονα, η ολομέλεια της Βουλής τους στο νομοσχέδιο 2500 παρέχει πρόνοια, που απαγορεύει τη μεταφορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, εκτός κι αν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ πιστοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Μένει να το δούμε στην πράξη…
Για την ιστορία, η ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής υιοθέτησε την τροπολογία για την άρση της απαγόρευσης μεταφοράς όπλων στην Κύπρο με 253 ψήφους υπέρ και 171 κατά. Την τροπολογία κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας του 2020, ο Δημοκρατικός βουλευτής του Ρόουντ Άιλαντ Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, με την υποστήριξη του ρεπουμπλικανού Κώστα Μπιλιράκη από τη Φλόριντα.
Αυτό που απομένει είναι να ξεκινήσει η διαδικασία του συγκερασμού των διαφορών στα δύο κείμενα (εκείνο της Βουλής με εκείνο της Γερουσίας), με το τελικό να φτάνει στο γραφείο του προέδρου Τράμπ προς υπογραφή.
«Αίροντας το εμπάργκο όπλων θα επιτραπεί στην Κύπρο να καθιερωθεί ως κράτος πρώτης γραμμής και να μπορεί να αμύνεται από εξωτερικές απειλές», δήλωσε ο εισηγητής της τροπολογίας, Σιτσιλίνε.
Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, ο ίδιος αναφέρθηκε στο ότι η Κύπρος μετά από αυτό δεν θα «εξαναγκάζεται πλέον να αναζητά βοήθεια από χώρες όπως η Ρωσία»
Από την πλευρά τους, βέβαια, οι ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν σταδιακή άρση του εμπάργκο, καθώς «δεν κρίνεται σωστό ένα μέτρο που είναι σε ισχύ 32 χρόνια, να καταργηθεί με συζήτηση μόλις 10 λεπτών». Ο επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων εισηγήθηκε σταδιακή άρση του, καθώς η Κύπρος θα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στο θέμα της απεξάρτησης «από τα ρωσικά οπλικά συστήματα και τις άλλες προτεραιότητες που έχουμε μαζί τους» (υπονοώντας το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος).