Τρίτη 11/5/2021

Το «στοίχημα» του ανοίγματος των ευρωπαϊκών συνόρων προκαλεί αβεβαιότητα σε ηγέτες και επιστήμονες

Τα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών τα οποία πριν 3 μήνες έκλεισαν στα πλαίσια του γενικευμένου πανικού για την έξαρση του covid-19 πλέον έχουν αρχίσει να ανοίγουν. Ωστόσο αν και ο πανικός έφυγε η αβεβαιότητα παραμένει.

Κίνηση υψηλής οικονομικής σημασίας και συμβολισμού

Στην απόπειρα των ευρωπαϊκών κρατών να επανακινήσουν τις οικονομίες τους και να σώσουν ορισμένους τομείς από την καταστροφή, αποφασιστικό ρόλο παίζει η ελεύθερη μετακίνηση πληθυσμών, μία μετακίνηση όμως που ενέχει το ρίσκο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Για την Ευρώπη αυτή είναι μια κίνηση υψηλής οικονομικής σημασίας και συμβολισμού. Το ευρωπαϊκό ιδεώδες δομήθηκε πάνω στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της Ευρώπης χωρίς να διαμεσολαβούν συνοριοφύλακες και γραφειοκρατικοί έλεγχοι.

Στην Ευρώπη το 40% των θανάτων παγκοσμίως

Για να καταστεί αυτή η ιδέα πραγματικότητα χρειάστηκαν δεκαετίες διπλωματίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ. Η βασική αρχή την οποία τόσα χρόνια θεωρούσαμε δεδομένη τελικά καταρρίφθηκε από τον κορονοϊό ο οποίος ανάγκασε τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσουν τα σύνορα τους. Από τους 430.000 θανάτους παγκοσμίως οι 170.000 είναι στην Ευρώπη, δηλαδή αν και ο ευρωπαϊκός πληθυσμός αντιπροσωπεύει μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ταυτοχρόνως είναι και το 40% των συνολικών θανάτων στην υφήλιο από τον covid-19.

Προαναγγελίες για ένα δεύτερο lockdown

O Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν την Κυριακή ανήγγειλε την πρώτη νίκη απέναντι στον ιό και το άνοιγμα όλων των Γαλλικών επιχειρήσεων μέσα στην εβδομάδα. Στην προσπάθεια τους να προασπίσουν την δημόσια υγεία και να σώσουν τις οικονομίες τους απο την καταστροφή, τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν λαό ταλαιπωρημένο μετά από μήνες απομόνωσης και αβεβαιότητας. Οι εικόνες όμως των μαζικών συναθροίσεων χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις αν και αιτιολογημένες οδηγούν τις κυβερνήσεις σε προαναγγελίες για ένα δεύτερο lockdown.

Σε χώρες όπως η δική μας, οπού ο τουρισμός συγκροτεί το 25% του ΑΕΠ έχει αρχίσει ήδη ο αγώνας για την προσέλκυση των τουριστών. Οι Ισπανικοί αξιωματούχοι σύμφωνα με τους New York Times παρακολούθησαν με άγχος την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σαντορίνη και ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ ανακοίνωσε με τη σειρά του το άνοιγμα των Ισπανικών συνόρων στις 21/6.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων στα πλαίσια μιας γενικευμένης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες που καλείται να αντιμετωπίσει μια ενωμένη Ευρώπη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ