Πρόστιμο-μαμούθ στην Deutsche Bank από τις ΗΠΑ λόγω των συναλλαγών του παιδεραστή Jeffrey Epstein

Must Read

Οι ρυθμιστικές αρχές της Νέας Υόρκης επέβαλαν πρόστιμο στην Deutsche Bank 150 εκατομμύρια δολάρια για «λάθη και αδράνεια» στη «σχέση» της με τον κατηγορούμενο διακινητή ανηλίκων, Jeffrey Epstein.

Οι αρχές δήλωσαν ότι οι «σημαντικές αποτυχίες συμμόρφωσης» της Deutsche Bank επέτρεψαν στον Epstein να πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναλλαγές συνολικού ύψους εκατομμυρίων δολαρίων που θα έπρεπε να είχαν προκαλέσει πρόσθετο έλεγχο.

Οι κυρώσεις, οι οποίες σχετίζονται επίσης με τους δεσμούς της Deutsche Bank (DB) με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Danske Bank Estonia και FBME Bank, τα οποία βρίσκονται σε κυκεώνα σκανδάλων, είναι οι πρώτες ενέργειες επιβολής των ρυθμιστικών αρχών εναντίον μιας τράπεζας για συναλλαγές με τον Epstein.

Το υπουργείο Οικονομικών της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η Deutsche Bank απέτυχε να εντοπίσει «πολλές διαδοχικές ύποπτες συναλλαγές» που διενήργησε ο αποθανών πολυεκατομμυριούχος, ο οποίος αυτοκτόνησε τον Αύγουστο του 2019 εν αναμονή της δίκης του για ομοσπονδιακές κατηγορίες συμμετοχής σε κύκλωμα διακίνησης και κακοποίησης ανήλικων κοριτσιών, ακόμα και 14 ετών, στην έπαυλή του του στο Μανχάταν και στο κτήμα του στο Palm Beach.

Οι ύποπτες συναλλαγές που επισημάνθηκαν από τη ρυθμιστική αρχή περιλάμβαναν πληρωμές σε άτομα που φέρονταν δημόσια ότι ήταν συνεργάτες του Epstein για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών γυναικών – καθώς και πληρωμές σε μοντέλα από τη Ρωσία, σχολικά δίδακτρα για πολλές γυναίκες, έξοδα ξενοδοχείων και άμεσες πληρωμές σε πολλές γυναίκες με επώνυμα Ανατολικής Ευρώπης.

Οι αρχές ανέφεραν ότι η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και με ιστορικό νομικών προβλημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, απέτυχε να παρακολουθήσει σωστά τη δραστηριότητα του λογαριασμού που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του εγγεγραμμένου σεξουαλικού δράστη «παρά τις άφθονες πληροφορίες που ήταν δημοσίως διαθέσιμες».

Σε δήλωσή της, η Deutsche Bank αναγνώρισε το «σφάλμα της εξυπηρέτησης στον Epstein το 2013 και τις αδυναμίες στις διαδικασίες και μάθαμε από τα λάθη και τις αδυναμίες μας». Η τράπεζα είπε ότι επικοινώνησε αμέσως με τις αρχές για να προσφέρει βοήθεια μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν. Επίσης, έχει επενδύσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εκπαίδευση, ελέγχους και επιχειρησιακές διαδικασίες και έχει προσλάβει περισσότερα από 1.500 άτομα στην ομάδα του οικονομικού εγκλήματος.

«Η φήμη μας είναι το πιο πολύτιμο πλεονέκτημά μας και λυπούμαστε βαθιά για τη συνεργασία μας με τον Epstein», δήλωσε η τράπεζα.

Ο Epstein χρησιμοποιούσε περισσότερα από 200.000 $ σε μετρητά ετησίως, δήλωσε το DFS (τμήμα οικονομικών υπηρεσιών), λέγοντας ότι «το αν και σε ποιο βαθμό αυτές οι πληρωμές ή αυτά τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν από τον κ. Epstein για την κάλυψη παλαιών εγκλημάτων, για τη διευκόλυνση νέων, ή για κάποιους άλλους σκοπούς είναι ζητήματα που πρέπει να αφεθούν στις εγκληματικές αρχές, αλλά το γεγονός ότι ήταν ύποπτα θα έπρεπε να ήταν προφανές για το προσωπικό της Τράπεζας σε διάφορα επίπεδα».

«Παρά το ότι γνώριζε την τρομερή εγκληματική ιστορία του κ. Epstein, η τράπεζα απέτυχε να εντοπίσει ή να αποτρέψει ύποπτες συναλλαγές εκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε σε δήλωσή της η Λίντα Λάσεγουελ, επιθεωρητής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Η Deutsche Bank έχει μακρά ιστορία προβλημάτων στις ΗΠΑ

Το 2017, η τράπεζα δέχθηκε πρόστιμα ύψους 630 εκατομμυρίων δολαρίων από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης για ένα ρωσικό σκάνδαλο ξεπλύματος χρημάτων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο φέρεται ότι δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει μια χρηματιστηριακή απάτη, που επέτρεψε στους πελάτες στη Ρωσία να μεταφέρουν τεράστια χρηματικά ποσά σε υπεράκτιους λογαριασμούς.

Η εταιρεία κατέληξε επίσης σε διακανονισμό 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2016 με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τοξικά ενυπόθηκα περιουσιακά στοιχεία, περίπου ένα χρόνο μετά τη συμφωνία να καταβάλει πέναλτι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για χειραγώγηση επιτοκίων.

Η Deutsche Bank έχει επίσης μια μακρά και περίπλοκη σχέση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Deutsche Bank δάνεισε στον Trump πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την τράπεζα τον μεγαλύτερο δανειστή του προέδρου κατά την εκλογή του, σύμφωνα με τους The New York Times.

Ο Τραμπ μήνυσε να μπλοκάρει τις κλήσεις εξαναγκασμού της Deutsche Bank να παραδώσει τα οικονομικά αρχεία του προέδρου. Το Ανώτατο Δικαστήριο συζητά την ικανότητα του Trump να προστατεύει τα έγγραφά του, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών αρχείων, από τις αρχές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This