Υπέγραψε ο Ερντογάν την νέα «άλωση»! Έκανε επίσημα τζαμί την Αγιά Σοφιά και ετοιμάζει διάγγελμα (video)

Must Read

Την επαναλειτουργία της της Αγιάς Σοφιάς ως ισλαμικού τεμένους επικύρωσε την πριν από λίγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με προεδρικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε .

Νωρίτερα και παρά τη γενική κατακραυγή το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ που τέθηκε σε ισχύ το 1934, με το οποίο η τότε κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο. Ετσι άνοιξε τον δρόμο στην άθλια κίνηση του σουλτάνου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το διάγγελμα θα γίνει στις 20.53, με πολλούς να κάνουν αυτόματα τον συνειρμό πως ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε προκλητικά αυτή την ώρα λόγω της άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Δίκη-εξπρές 17 λεπτών

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση συζητήθηκε στις 2 Ιουλίου στο 10ο τμήμα του τουρκικού Συμβουλίου της της Επικρατείας (Danistay), σε μία δίκη-εξπρές που διήρκησε μόλις 17 λεπτά! Η δίκη αφορούσε σε μία παλιά προσφυγή του 2016 που έκανε ο -κατά τα άλλα άγνωστος- «Σύνδεσμος Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον».

Μήνυμα από την UNESCO

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τη λήψη της εν λόγω απόφασης, η UNESCO είχε στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως το κράτος οφείλει «να διασφαλίζει ότι καμία μετατροπή δεν θα υπονομεύσει την εξέχουσα οικουμενική αξία κάθε μνημείου που έχει περιληφθεί στον κατάλογο στην επικράτειά του», εξήγησε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Για οποιαδήποτε μετατροπή πρέπει να ειδοποιηθεί η UNESCO από το κράτος εκ των προτέρων, και θα πρέπει να υπάρξει (νέα) διαδικασία αξιολόγησης, εάν χρειάζεται, από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», πρόσθεσε. Η UNESCO υπογράμμισε ακόμη ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές με επιστολές της και ότι επέδωσε ξανά το μήνυμα αυτό στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Οργάνωση. «Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο, προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικουμενική αξία του μνημείου», κατέληξε.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

  • Δείτε σε ζωντανή σύνδεση κόσμο να συρρέει στην Αγία Σοφία για να πανηγυρίσει για την ιστορική απόφαση του τουρκικού ΣτΕ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This