Η «προσβεβλημένη» Κίνα θέλει εκδίκηση απέναντι στις ΗΠΑ

Must Read

Η Κίνα δεσμεύτηκε να εκδώσει αντίποινα αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ένα ανώτερο μέλος του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και σε τρεις άλλους αξιωματούχους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην δυτική περιοχή του Σινγιάνγκ.

«Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να αποσύρουν αυτήν την λανθασμένη απόφαση, να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να σταματήσουν να βλάπτουν τα κινεζικά συμφέροντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν στο καθημερινο δελτίο τύπου του Πεκίνου την Παρασκευή. «Εάν οι ΗΠΑ επιμένουν να προχωρήσουν, η Κίνα θα λάβει σταθερά αντίμετρα».

Οι κυρώσεις είναι «σοβαρή παραβίαση των βασικών κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και είναι πολύ επιζήμιες για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας», δήλωσε ο Ζάο. «Τις απορρίπτουμε και τις καταδικάζουμε». Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα αμοιβαία μέτρα εναντίον «ατόμων και θεσμών», αλλά είπε ότι θα είναι γνωστά «αρκετά σύντομα».

Η κίνηση της κυβέρνησης Trump την Πέμπτη σηματοδότησε μια κλιμάκωση του ολοένα και πιο τεταμένου ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Στα άτομα που επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Τσεν Κουανγκούο, ο γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος στη Σινγιάνγκ, ο οποίος συμμετέχει στο 25μελές Πολιτμπουρό (ανώτατο κομματικό όργανο), ο Ζου Χάιλον, γραμματέας της πολιτικής και νομικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος της Σίνγιανγκ καθώς και οι σημερινοί και πρώην διευθυντές του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας του Σινγιάνγκ.

Η αμερικανική δράση συνδέεται με την εκτεταμένη κράτηση Μουσουλμάνων Ουιγούρων στο Σινγιάνγκ, μια πολιτική που έχει επικριθεί έντονα από κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους καθώς και από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον σχετικά με την προέλευση της πανδημίας του κοροναϊού, τις κινήσεις της Κίνας για την εξάλειψη των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και στα πλαίσια μιας συζήτησης σχετικά με τη χρήση της κινεζικής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τσεν, που θεωρείται ως ένα ανερχόμενο αστέρι στο Κομμουνιστικό Κόμμα, έχει γίνει ο βασικός άνθρωπος της Κίνας για την εξουδετέρωση των εθνικών αναταραχών. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του στο Θιβέτ, οι βουδιστικοί ναοί κλήθηκαν να επιδείξουν κινεζικές σημαίες και εικόνες ηγετών του κόμματος. Η εφαρμογή του Σινγιάνγκ σε ένα τεράστιο αστυνομικό κράτος και οι δηλώσεις πίστης στον Σι Τζινπίνγκ του κέρδισαν μια προαγωγή το 2017 στο Πολίτμπουρο και μπορεί να έχει αξιώσεις για μία θέση στην ανώτατη μόνιμη επιτροπή του κόμματος, η οποία τώρα έχει μόλις επτά μέλη.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η κίνηση αυτή αποτελεί μεγάλο ηθικό πλήγμα στη τιμή του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας και η απάντηση της νέας παγκόσμιας υπερδύναμης αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες εντάσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This