Βρετανός ΥΦΕΞ: «Ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί σε χώρα που μπορεί να τον θανατώσουν»

Must Read

Ένα καλό νέο μετά από πάρα πολύ καιρό έλαβε χθες ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, του οποίου την έκδοση ζητούν οι ΗΠΑ, κατηγορώντας τον ως κατάσκοπο.

Ο Ασάνζ, που αυτή τη στιγμή κρατείται σε βρετανική φυλακή, δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου θα μπορούσε να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου, όπως διαβεβαίωσε χθες ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, Άλαν Ντάνκαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Ισημερινό.

«Αυτός είναι ένας θεμελιώδης όρος της συμφωνίας την οποία είχαμε συνάψει∙ ότι δεν θα επιτρέψουμε να εκδοθεί σε κάποια χώρα, όπου θα μπορούσε να κινδυνεύσει να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Αυτή η εγγύηση παραμένει σταθερή», είπε ο Ντάνκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο Κίτο.

Ο Ασάνζ κατηγορείται για κατασκοπεία από τους Αμερικανούς, που ζητούν την έκδοσή του για να τον προσαγάγουν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Η ακρόαση για να εξεταστεί το αίτημα προγραμματίζεται να γίνει τον Φεβρουάριο του 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αμερικανικές αρχές προσάπτουν στον Ασάνζ ότι έθεσε σε κίνδυνο πολλές πηγές τους, όταν προχώρησε το 2010 στη δημοσιοποίηση, μέσω του WikiLeaks, περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων και 500.000 εμπιστευτικών και απορρήτων εγγράφων για τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Τον κατηγορούν, επίσης, ότι «συνωμότησε» με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ, που θεωρείται πως ήταν η πηγή του υλικού.

Πρόσφυγας για σχεδόν επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, ο Ασάνζ συνελήφθη την 11η Απριλίου από τη βρετανική αστυνομία μέσα στην πρεσβεία, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Τέθηκε αμέσως υπό κράτηση και κατόπιν, την 1η Μαΐου, καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για την παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του από βρετανικό δικαστήριο.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού διαβεβαίωσε ότι έλαβε γραπτώς εγγυήσεις από το Λονδίνο, όταν απέσυρε το άσυλο του Αυστραλού, ότι δεν θα εκδιδόταν σε χώρα όπου θα διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια ή να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

Οι αρχές των ΗΠΑ θα του ασκήσουν δίωξη για 18 κατηγορίες, ενώ οι ποινές που θέλουν να του επιβάλουν επισύρουν αθροιστικά περίπου 175 χρόνια κάθειρξη.

Η αμερικανική δικαιοσύνη εγκρίνει την επιβολή της ποινής του θανάτου και για την κατασκοπεία, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για την θανατική ποινή στις ΗΠΑ (Death Penalty Information Center).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This