Οι χάκερς «έστησαν πάρτι» μέσα στην πανδημία με 375 νέες ψηφιακές απειλές ανά λεπτό!

Must Read

Έξαρση σημείωσε η εγκληματική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο κατά το 1ο τρίμηνο του 2020, καθώς αποδείχθηκε πιο γρήγορη και από τη διασπορά του νέου κορωνοϊού!

Ειδικότερα, η McAfee σε σχετικό report της αναφέρει πως το συγκεκριμένο διάστημα υπήρχαν 375 νέες ψηφιακές απειλές ανά λεπτό, κατά μέσο όρο, με τους αναλυτές να εντοπίζουν ένα διογκούμενο κύμα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, το οποίο εκμεταλλεύτηκε την πανδημία μέσω κακόβουλων εφαρμογών με θέμα τη νόσο COVID-19, μέσα από καμπάνιες ηλεκτρονικού ψαρέματος και κακόβουλου λογισμικού.

Το νέο κακόβουλο λογισμικό PowerShell, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά 688% κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ το συνολικό κακόβουλο λογισμικό που διακινήθηκε, ήταν αυξημένο κατά 1.902% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.

Η έρευνα διαπιστώνει ιδιαίτερη άνοδο στα περιστατικά που στόχευσαν την ψηφιακή ασφάλεια του Δημόσιου Τομέα, τον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και τη μεταποίηση. Σχεδόν το ήμισυ (47%) όλων των περιστατικών ασφαλείας εναντίον δημόσιων φορέων, που σημειώθηκαν, έλαβαν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα περιστατικά, που στόχευαν τον Δημόσιο Τομέα, αυξήθηκαν κατά 73% στη διάρκεια του 1ου τριμήνου, ενώ οι επιθέσεις στον χώρο της εκπαίδευσης αυξήθηκαν κατά 33% και της μεταποίησης κατά 44%.

«Μέχρι στιγμής, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στο τοπίο των ψηφιακών απειλών το 2020 ήταν η γρήγορη προσαρμογή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο για την εκμετάλλευση της πανδημίας, καθώς και οι σημαντικές επιπτώσεις που είχαν οι κυβερνοεπιθέσεις», σημειώνει η McAfee.

Νέες θεραπείες και τηλεργασία

Οι ερευνητές της McAfee διαπίστωσαν ότι ένα κοινό χαρακτηριστικό των περιστατικών ασφαλείας που σχετίζονταν με την COVID-19, ήταν η χρήση από τους ψηφιακούς εγκληματίες θεμάτων που σχετίζονται με δοκιμές για νέες θεραπείες, καθώς και η εξ αποστάσεως εργασία. Στόχος τους να παρασύρουν τα θύματα ώστε να «κλικάρουν» σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο, να κατεβάσουν ένα αρχείο ή να προβάλουν ένα PDF.

Κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2020, η McAfee Advanced Threat Research (ATR) διαπίστωσε ότι το ransomware μειώθηκε 12%. Συνολικά, το ransomware αυξήθηκε κατά 32% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.

Στο μεταξύ, τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, τα νέα δείγματα κακόβουλου λογισμικού επιβραδύνθηκαν κατά 35%. Το κακόβουλο λογισμικό συνολικά αυξήθηκε κατά 27% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Τέλος, το κακόβουλο λογισμικό για κινητά αυξήθηκε κατά 71% το 1ο τρίμηνο του 2020 και κατά 12% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.

Όσον αφορά τους πιο συχνούς στόχους, τα περιστατικά, που στόχευαν τις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 60%, αυτά που αφορούσαν την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού κατά 27%, ενώ στην Ευρώπη τα περιστατικά ασφαλείας μειώθηκαν κατά 7%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This