Σάββατο 12/6/2021

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Oruc Reis: «Δεν θα επιτρέψουμε στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο»

Η προκλητική  απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι στην Ελλάδα για τις δραστηριότητες του Oruç Reis.

Αναλυτικά:

«Όπως είναι γνωστό, η σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδα από το ερευνητικό μας πλοίο Oruç Reis που κοινοποιήθηκε από τη χώρα μας στα Ηνωμένα Έθνη και εντός των περιοχών αδειών που παραχωρήθηκαν στην TPAO από την κυβέρνησή μας το 2012, ανεστάλη για λίγο μετά από εντολή του Προέδρου μας.

Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ, προκειμένου να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονήσουμε τα κανάλια διαλόγου, δεν βρήκε ανταπόκριση.

Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής για διάλογο, με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε τη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που είχε προγραμματιστεί στο παρελθόν, από σήμερα.

Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας. Όπως έχουμε εκφράσει επανειλημμένα νωρίτερα, η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας διακόπτεται από τα ελληνικά νησιά στην περιοχή, ειδικά το Καστελόριζο, κάτι που αντιβαίνει στη βασική αρχή των δίκαιων αρχών του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της αποφασιστικά στο πλαίσιο του προγραμματισμού που είχε γίνει πριν.

Η Τουρκία της Μεσογείου δεν είναι αυξάνει τις εντάσεις, όπως η Ελλάδα. Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες. Εκείνοι που ενεργούν με βάση το είμαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Μεσογείου θα απογοητευτούν.

Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα την κακή συμμαχία που σχηματίστηκε εναντίον της και έχει τις δυνατότητες να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα.

Από την άλλη πλευρά, η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει να προκαλέσει κλιμάκωση και αποσκοπεί αποκλειστικά στην άσκηση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας, εάν είναι απαραίτητο. Φυσικά δεν θα επιτρέψουμε στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ