Τετάρτη 16/6/2021

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα – Τι αναφέρει για τους φυσικούς πόρους

Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο και συγκεκριμένα η επιτροπή νομοθετικών και συνταγματικών υποθέσεων, ενέκρινε τη Δευτέρα τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και τη δημιουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα αναμένεται να την εγκρίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Μια έκθεση που συνέταξε η επιτροπή ανέφερε ότι οι βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού είχαν βεβαιωθεί ότι συμβαδίζει με τα συνταγματικά και νομικά συστήματα της Αιγύπτου.

«Η συμφωνία μεταξύ των δύο δημοκρατιών της Αιγύπτου και της Ελλάδας συμβαδίζει επίσης με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι «περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών».

Επίσης, τονίζεται ότι η συμφωνία στοχεύει στη μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο μερών της Ανατολικής Μεσογείου. «Η οριοθέτηση αυτών των συνόρων θα ολοκληρωθεί όταν είναι απαραίτητο και μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το σημείο” Α “και το σημείο” Ε “σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η έκθεση αναφέρει ότι η ΑΟΖ θα βρίσκεται μεταξύ των σημείων “A Ανατολικά” και “E Δυτικά” και σύμφωνα με τις συνημμένες γεωγραφικές διατυπώσεις και ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας.

«Οποιαδήποτε αλλαγή των γεωγραφικών διατυπώσεων μεταξύ του σημείου “Α προς την Ανατολή” και του σημείου “Ε προς τα δυτικά” θα συναφθεί μόνο βάσει διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Εάν κάποιο από τα δύο μέρη επιδιώξει να υπογράψει μια ΑΟΖ με μια τρίτη χώρα που μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με τις δύο χώρες, θα ενημερώσει το άλλο μέρος εκ των προτέρων και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την τρίτη χώρα», ανέφερε ακόμα η έκθεση.

Η συμφωνία αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση που οι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, βρίσκονται σε μια περιοχή επέκτασης μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χρήσης αυτών των πόρων και ότι τυχόν διαφορές σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν μέσω διπλωματικών διαύλων.

Η συμφωνία ορίζει ότι δεν υπόκειται σε κριτική ή απόσυρση ή αναβολή για οποιονδήποτε λόγο. «Μπορεί να τροποποιηθεί βάσει συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών και θα τεθεί σε ισχύ μετά την ανταλλαγή των εγγράφων επικύρωσης μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε η έκθεση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ