Κίνδυνος να περιέλθουν τα Σκόπια στα χέρια των Αλβανών

Must Read

Δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους οι Αλβανοί πλέον για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια. «Για πρώτη φορά οι Αλβανοί έχουν πολιτική δύναμη που δεν είχαν ποτέ», υποστηρίζει ο Τζελάλ Νεζίρι, πολιτικός αναλυτής αλβανικής καταγωγής, αναφερόμενος στην συμφωνία για την διαμόρφωση κυβέρνησης μεταξύ του Ζάεφ και του αλβανικού κόμματος DUI.

Παρότι η σχέση του Ζόραν Ζάεφ και του Αλί Αχμέτι δεν ήταν καλή, μάλιστα δεν δίσταζαν να δημοσιοποιούν τις διαφορές τους, κατάφερα να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες αρχές διακυβέρνησης, που φυσικά θα βασίζονται στις ευρωατλαντικές αξίες, για να μην συρθεί η χώρα εκ νέου σε εκλογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, η συμφωνία είναι εξαιρετικά επιβλητική για το αλβανικό στοιχείο των Σκοπίων, καθώς για πρώτη φορά η χώρα θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, αλλά και Αλβανό πρόεδρο της Βουλής. Η συμφωνία δίνει δύναμη στους αλβανούς όπως ποτέ άλλοτε!

Επιπλέον Αλβανοί θα είναι ο υπουργός εξωτερικών αλλά και ο υπουργός οικονομικών.

Πέραν όμως από το πολιτικό παιχνίδι, υπάρχει και το γεωπολιτικό που για την Ελλάδα είναι ζωτικής πλέον σημασίας. Μπορεί με την συμφωνία των Πρεσπών να ανακόπηκε προσωρινά η εμπλοκή της Τουρκίας στα Σκόπια, που με τον Γκρούεφσκι είχε μετατρέψει την γειτονική χώρα σε τουρκικό στρατόπεδο, τώρα όμως η επικράτηση των Αλβανών εγείρει σοβαρά ζητήματα ανησυχίας.

Οι Τούρκοι εδώ και δεκαετίες έχουν προσεγγίσει το αλβανικό στοιχείο σε όλα τα Βαλκάνια και τα Σκόπια δεν είναι εξαίρεση. Η αύξηση δύναμης λοιπόν των Αλβανών στα Σκόπια, εγκυμονεί τον κίνδυνο αύξησης της τουρκικής επιρροής στην χώρα, ακριβώς μέσω των Αλβανών. Και αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θα πρέπει να το αποτρέψει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This