Κυριακή 13/6/2021

Ο Ερντογάν έριξε «μαύρο» σε κανάλι επειδή επέκρινε Οθωμανό σουλτάνο!

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός TELE 1 δέχθηκε σοβαρό πλήγμα λόγω κριτικών του για τον Οθωμανό Σουλτάνο Abdülhamid II (της εποχής του 1900) από το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (RTÜK) και θα μείνει εκτός λειτουργίας για πέντε ημέρες, ξεκινώντας από την 3η Σεπτεμβρίου.

Το Συμβούλιο Τύπου της Τουρκίας καταδίκασε αυτήν την απόφαση σε γραπτή δήλωση. Υπογραμμίζοντας ότι η επιβολή διακοπής προγράμματος αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας επικοινωνίας, σημείωσε: «Η μαύρη οθόνη είναι μια εικόνα ντροπής που δείχνει την τελευταία κατάσταση του δικαιώματος των πολιτών στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου στη χώρα».

Η ποινή επιβλήθηκε λόγω των σχολίων του αρχισυντάκτη του TELE1 Merdan Yanardağ σχετικά με τον Σουλτάνο Abdülhamid II της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δήλωσε το δίκτυο.

Ο Yanardağ περιέγραψε τον σουλτάνο (τον 35ο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ήταν επικεφαλής από το 1876 ως το 1909) ως «δεσπότη που ήταν αξιοκαταφρόνητος δικτάτορας που υπηρετούσε τον ιμπεριαλισμό, πνίγοντας  τον Μιθάτ Πασά στο Ταΐφ, καταπιέζοντας όλους τους διανοούμενους που υποστήριζαν τον Οθωμανικό-τουρκικό Διαφωτισμό και τον εκσυγχρονισμό, όπως ο Ναμίκ Κεμάλ, ο Τέφφικ Φικρέτ».

Μήπως ο χαρακτηρισμός σας θυμίζει και κάποιον άλλον ηγέτη της Τουρκίας;

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το RTÜK επέβαλε ποινή «μαυρίσματος» εναντίον ενός εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ