Ιστορικό χαμηλό στην πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s

Must Read

Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση χρέους της Τουρκίας σε «B2», επίδοση κάτω από αυτήν που είχε η Τουρκία όταν ανέλαβε την εξουσία το κυβερνών κόμμα το 2003. Επίσης, αποτελεί ιστορικό χαμηλό για τη χώρα.

«Οι εξωτερικές αδυναμίες της Τουρκίας είναι όλο και πιο πιθανό να αποκρυσταλλωθούν σε μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών», ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο τους αναλυτές της Moody’s, Sarah Carlson και Yves Lemay. «Καθώς οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας αυξάνονται, τα θεσμικά όργανα της χώρας φαίνεται να είναι απρόθυμα ή ανίκανα, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις».

Οι ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών για το διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και την ικανότητα της Τουρκίας να το χρηματοδοτήσει οδήγησε σε απώλειες για τη λίρα φέτος περίπου 20%. Το νόμισμα έπεσε σε χαμηλό ρεκόρ 7,49 ανά δολάριο αυτή την εβδομάδα. Η συναλλαγή υποχώρησε 0,3%, στα 7,47 ανά δολάριο την Παρασκευή.

Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα, εξαιρουμένου του χρυσού, έχουν μειωθεί περισσότερο από 40% φέτος, στα 44,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 4 Σεπτεμβρίου, ασκώντας πίεση στην ικανότητα της Τουρκίας να διατηρήσει το ισοζύγιο πληρωμών της, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η Moody’s προειδοποίησε επίσης για την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων ως παράγοντα για τη νέα αξιολόγηση. Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας στο «B2» από το «B1» φέρνει την Τουρκία στο ίδιο επίπεδο με την Αίγυπτο, την Τζαμάικα και τη Ρουάντα, γράφει το Bloomberg.

«Αυτό είναι χαμηλότερο από την πιστοληπτική ικανότητα που ανέλαβε το κυβερνών κόμμα το 2003. Επίσης, είναι ιστορικά το χαμηλότερο επίπεδο [για την Τουρκία]», δήλωσε ο οικονομολόγος Uğur Gürses αναφερόμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Υπενθύμιση για όσους δεν γνωρίζουν: Οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας όπως η Moody’s γράφουν αυτές τις εκτιμήσεις στα ιδρύματα, τα κεφάλαια, τους επενδυτές που δανείζουν στη χώρα μας. Λέγοντας ένα ‘δεν με νοιάζει’, δεν κάνει», είπε με σαφείς αιχμές για την τουρκική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This