Διεθνή κατακραυγή για τη σύλληψη 48 δικηγόρων στην Τουρκία

Must Read

Μέχρι κάποια περίοδο τουλάχιστον ο Ερντογάν και το κράτος του κρατούσαν τα προσχήματα περί μιας δήθεν δημοκρατικής και έννομης Τουρκίας. Την τελευταία περίοδο όμως ο Σουλτάνος έχει παρατήσει κάθε προσπάθεια να μασκαρέψει τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του καθεστώτος του.

Δικηγόροι από την Τουρκία αλλά και από πολλές άλλες χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τη σύλληψη δεκάδων Τούρκων δικηγόρων, υποστηρίζοντας ότι έκαναν απλά τη δουλειά τους όταν εκπροσώπησαν πελάτες που κατηγορούνται για πως έχουν επαφές με το κύκλωμα που η Τουρκία θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο κρατικός εισαγγελέας της Άγκυρας διέταξε την φυλάκιση 60 ατόμων την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων 48 δικηγόρων και άλλων στον νομικό τομέα, οι οποίοι είναι ύποπτοι ότι λειτουργούσαν υπέρ του δικτύου του μουσουλμάνου κληρικού και ορκισμένου εχθρού του Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ. Οι ύποπτοι κατηγορούνται πως ήταν μέρος του δικτύου των οπαδών του Γκιουλέν και πως μέσω της άσκησης της δικηγορικής τους ιδιότητας προσπάθησαν να προωθήσουν αντι-τουρκικά συμφέροντα, ανέφερε η εισαγγελία.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Κωνσταντινούπολης χαρακτήρισε τις συλλήψεις ως εκφοβισμό. Σε δήλωση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, ανέφερε ότι οι κατηγορίες αφορούσαν την εκτέλεση των καθηκόντων τους ως δικηγόροι και όχι για την δράση τους ως πολίτες. «Ένας δικηγόρος δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον πελάτη του», δήλωσε ο σύλλογος. «Ο εκφοβισμός που ελπίζει να περιορίσει το καθήκον των δικηγόρων … θα επηρεάσει τόσο το κοινό όσο και τους δικηγόρους και θα καταστρέψει σταδιακά την εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη.»

Η Διεθνής Επιτροπή Νομικών (ICJ) εξέφρασε επίσης ανησυχία, λέγοντας ότι οι συλλήψεις παραβίασαν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει του διεθνούς δικαίου. «Οι δικηγόροι δεν πρέπει ποτέ να συλληφθούν ή να επιβληθούν κυρώσεις για την εκπροσώπηση των πελατών τους ή να ταυτιστούν με τα εγκλήματα των πελατών τους», δήλωσε ο Διευθυντής της ICJ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This