Ο πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας «μεταφέρθηκε» στον ΟΗΕ και κινείται σε… επικίνδυνα νερά!

Must Read

Οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχουν φτάσει σε σημείο βρασμού στα Ηνωμένα Έθνη λόγω των διαφωνιών των δύο κρατών για την πανδημία του κορωνοϊού. Οι νέες εντάσεις σηματοδοτούν την προσπάθεια του Πεκίνου για μεγαλύτερη επιρροή στον ΟΗΕ στα πλαίσια της Κίνας να πολεμήσει την παραδοσιακή ηγεσία της Ουάσινγκτον στον πολυεθνικό οργανισμό.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ έχει επιταχύνει τις προσπάθειες του για την απόκτηση ισχύος μέσα στον ΟΗΕ καθώς η αδιαφορία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη διεθνή συνεργασία οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραιτηθούν από τις παγκόσμιες συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή και το Ιράν και να εγκαταλείψουν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Υπάρχει σίγουρα, στο μυαλό μου, μια μάχη για την ψυχή των Ηνωμένων Εθνών», είπε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας στο Reuters, προσθέτοντας ότι η πολιτική «America First» του Τραμπ ήταν «επιζήμια επειδή οι Κινέζοι μπορούν πια να ισχυρίζονται πως αυτοί ενδιαφέρονται για το καλό της παγκόσμιας κοινότητας».

Ενώ ο Τραμπ έχει καταστήσει την Κίνα ως έναν από τους μεγάλους εχθρούς της Αμερικής στα πλαίσια της ρητορικής που εφαρμόζει για την προσπάθεια επανεκλογής του στο αξίωμα του προέδρου, οι διπλωματικές εχθροπραξίες έχουν ξεσπάσει και σε δημόσιες συναντήσεις της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών και του Συμβουλίου Ασφαλείας των 15 μελών. Ο Σι Τζινπίνγκ αναμενόταν να πραγματοποιήσει μια σπάνια επίσκεψη στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα για την ετήσια συγκέντρωση των παγκόσμιων ηγετών του ΟΗΕ, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει μια ευκαιρία για συνάντηση προσωπικά με τον Τραμπ. Αλλά τώρα θα στείλει μια δήλωση βίντεο λόγω της πανδημίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες είπε στο Reuters τη Δευτέρα: «Κινούμαστε προς μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση».

Είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ρήξης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου που θα μπορούσαν ουσιαστικά να οδηγήσουν σε δύο παγκόσμιες οικονομίες, οι οποίες «θα είχαν δραματικές επιπτώσεις, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες που θα βρίσκονται στη μέση της σύγκρουσης».

Ο Γκουτιέρες προειδοποίησε ότι «μια ρήξη μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε μορφές στρατιωτικής αντιπαράθεσης που θα ήταν πολύ ανεπιθύμητες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This