Τρίτη, 4 Μάϊος 2021

Το μήνυμα του Μακρόν για διάλογο με την Τουρκία: «Όχι στις απειλές, ναι στον σεβασμό»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά αυτή θα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και να αποσαφηνίσει τις ενέργειές της σε μέρη όπως η Λιβύη και η Συρία.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική κατασκευή μιας Pax Mediterranea, αλλά όχι με εκφοβισμό, όχι με το νόμο της επιβίωσης του ισχυρότερου, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τη συνεργασία και τον σεβασμό μεταξύ συμμάχων. Αυτές οι αρχές δεν είναι διαπραγματεύσιμες», δήλωσε ο Μακρόν στην τηλε-ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να ξαναρχίσουμε έναν αποτελεσματικό διάλογο και να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για να αποφύγουμε έναν νέο τομέα αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου. Οι Μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράστηκαν με σαφήνεια προς αυτήν την κατεύθυνση πριν από λίγες ημέρες στο Αζαξιό. Σεβόμαστε την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι για διάλογο μαζί της, αλλά περιμένουμε να σέβεται την ευρωπαϊκή κυριαρχία, το διεθνές δίκαιο και να παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τη δράση της στη Λιβύη όπως και στη Συρία. Οι προσβολές είναι αναποτελεσματικές. Και όλα αυτά τα λόγια και όλες αυτές οι πράξεις δεν έχουν θέση στις υπεύθυνες σχέσεις μεταξύ των κρατών. Και η έκκληση για υπευθυνότητα είναι αυτό που η Ευρώπη θέλει να κάνει», ήταν η τοποθέτηση του Μακρόν για την Ανατολική Μεσόγειο.

Για μια ακόμα φορά ο Γάλλος Πρόεδρος καλεί την Τουρκία σε διάλογο, όπως το έκανε και μερικά 24ωρα πριν, με μήνυμά του στην τουρκική γλώσσα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ