Τρίτη 22/6/2021

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Μαδρίτη: Παρατείνεται το μερικό lockdown-Καταγγελίες πολιτών για «ταξική καραντίνα»

Την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας αιτήθηκε από τις Αρχές της Μαδρίτης ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας, ο οποίος προειδοποίησε τους κατοίκους της ισπανικής πρωτεύουσας και των περιχώρων ότι πρόκειται να διατρέχουν «σοβαρό κίνδυνο», αν δεν ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα.

«Η Μαδρίτη βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού κινδύνου και είναι ώρα να δράσουμε με αποφασιστικότητα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ίγια, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους κατοίκους, τις γειτονικές περιοχές. Οι περιφερειακές αρχές οφείλουν να βάλουν την υγεία των πολιτών πάνω από όλα».

Σημειώνεται, πως τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ισπανία αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο κατά 12.272, στα 716.481, τον μεγαλύτερο αριθμό στη δυτική Ευρώπη. Μάλιστα, περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιπλοκές του ιού.

Ως εκ τούτου, η Μαδρίτη παρέτεινε το μερικό lockdown χθες σε συνοικίες της όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά μολύνσεων, απορρίπτοντας τις συστάσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την επιβολή lockdown σε ολόκληρη την πόλη.

Καταγγελίες πολιτών περί ταξικής καραντίνας

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι καταγγέλουν την εφαρμογή μιας «ταξικής καραντίνας» δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις 45 συνοικίες της Μαδρίτης, στις οποίες επιβλήθηκαν οι περιορισμοί είναι πυκνοκατοικημένες, χαμηλού εισοδήματος περιοχές.

Ενώσεις γειτονιών διαδηλώνουν μπροστά από το Κέντρο Υγείας Angela Uriarte στη Μαδρίτη υπέρ της δημόσιας υγείας.

Λόγω του μερικού lockdown, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν μπορούν να φύγουν από τη συνοικία τους, εκτός κι αν πρόκειται για πολύ συγκεκριμένους λόγους: να πάνε στη δουλειά τους ή για σπουδές, να πάνε στον γιατρό, να ανταποκριθούν σε κλήτευσή τους ή να ασχοληθούν με πρόσωπα τα οποία εξαρτώνται από αυτούς. Μάλιστα, οι γειτονιές της Μαδρίτης είναι γεμάτες με άνδρες της Αστυνομίας και του Στρατού, που επιτηρούν την εφαρμογή των μέτρων, ενώ από βδομάδα θα επιβάλλονται και αυστηρά πρόστιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εμπορικοί χώροι σε όλες τις συνοικίες, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% της επιτρεπόμενης χωρητικότητας και θα κλείνουν στις 10:00 μ.μ., με εξαίρεση φαρμακευτικές, ιατρικές, κτηνιατρικές υπηρεσίες και πρατήρια βενζίνης.

«Ουσιαστικά χώρισαν τους πλούσιους από τους φτωχούς»

«Κανείς μας δεν πιστεύει ότι θα αποδώσει αυτό το μέτρο. Είναι μια μεσοβέζικη λύση και ουσιαστικά δεν είναι λύση. Και τα μέτρα εφαρμόστηκαν σε περιοχές πυκνοκατοικημένες που το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλότερο, διαχωρίζοντας με έναν τρόπο τους πλούσιους από τους φτωχούς. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι. Οπότε, στριμώχνονται στα Μέσα Μεταφοράς» είπε στο ethnos.gr η σκηνοθέτης, Ελίνα Φέσσα, η οποία ζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Μαδρίτη.

«Ουσιαστικά τα μέτρα παίρνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, γι’ αυτό και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου σε κάποιες περιοχές και λιγότερο σε κάποιες άλλες» είπε.

Η ίδια εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί το μοντέλο Μαδρίτης στην Αθήνα, καθώς η κατάσταση θα γίνει έκρυθμη. «Φανταστείτε, να κλείσουν Ζωγράφου, Εξάρχεια και Καλλιθέα και να αφήσουν την Εκάλη ανοιχτή, Ο κόσμος θα εξαγριωθεί» συμπλήρωσε.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ