Κορωνοϊός στο Λευκό Οίκο: Τα τρία σενάρια, η… εκδίκηση της Πελόζι και η «νάρκη» της ακυβερνησίας

Must Read

Μετά την είδηση της διάγνωσης του Ντόναλντ Τραμπ με Covid-19 (και της μεταφοράς του σε στρατιωτικό νοσοκομείο) ήταν θέμα ελάχιστου χρόνου να ανοίξει η συζήτηση της διαδοχολογίας για την περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά.

Με την κατάσταση να είναι ακόμα ασαφή, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε συναντήθηκε τελευταία φορά ο πρόεδρος Τραμπ με τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς, οι αναλύσεις και οι εικασίες για το τι θα γίνει εάν νοσήσουν σοβαρά Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, έχουν ξεκινήσει.

Μια τέτοια ανάλυση έκανε ο βρετανικός Guardian, επικαλούμενος την Πράξη Προεδρικής Διαδοχής. Σε πρώτη φάση είναι γνωστό πως σε περίπτωση αδυναμίας του Προέδρου να ασκήσει τα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος. Τι γίνεται όμως αν και ο Αντιπρόεδρος εμφανίσει την ίδια αδυναμία;

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, σε περίπτωση που και ο Πενς δεν είναι σε θέση να υπηρετήσει, ο επόμενος στην ιεραρχία για την Προεδρία είναι η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Με δεδομένη τη μεγάλη κόντρα που έχει η «πρώτη κυρία» της Βουλής με τον Αμερικανό Πρόεδρο (πρόσφατα τη χαρακτήρισε «τρελή»), δεν είναι να απορεί κάποιος πως ήδη από τον Μάιο, ο γραμματέας του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ερωτηθείς σχετικά, πως η κυβέρνηση δεν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η 80χρονη Πελόζι να χρειαστεί να αναλάβει την εξουσία, ωστόσο, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, πλέον συζητείται και αυτό το σενάριο.

Ήδη η «σιδηρά κυρία» της Βουλής των Αντιπροσώπων (και ηγετική φιγούρα στην περσινή προσπάθεια αποπομπής του Τραμπ), έσπευσε να δώσει τον τόνο, σχολιάζοντας τις εξελίξεις και εκφράζοντας αρχικά τις ευχές της για ταχεία ανάρρωση στο Προεδρικό ζεύγος, ενώ στη συνέχεια… καυτηρίασε τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του Τραμπ στο θέμα του κορωνοϊού.

«Προσεύχομαι πάντα για τον Πρόεδρο και την οικογένειά του να είναι ασφαλείς. Αυτό είναι τραγικό, είναι πολύ λυπηρό», ΑΛΛΑ «είναι επίσης κάτι που, μπαίνοντας σε πλήθη, χωρίς μάσκα και όλα τα υπόλοιπα προστατευτικά μέτρα, ήταν σαν ξεδιάντροπη πρόσκληση για κάτι τέτοιο να συμβεί».

Αν όντως φτάσουμε σε αυτό το σενάριο, με την Πελόζι Πρόεδρο δηλαδή, τότε οι 30 μέρες της στην εξουσία (σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα), θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Τα τρία σενάρια ενόψει αμερικανικών εκλογών

Σύμφωνα με το Spiegel Οnline, η εξέλιξη με την υγεία του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να οδηγήσει σε τρία σενάρια τα πολιτικά δεδομένα στις ΗΠΑ:

Πρώτο σενάριο: Καταστροφή για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς. Ήδη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι πολύ πίσω από τον Τζο Μπάιντεν και η είδηση της μόλυνσής του από κορωνοϊό μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα -εις βάρος του, καθώς  μέχρι πρόσφατα, ο Τραμπ δήλωνε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει όσον αφορά τον κορωνοϊό.

Δεύτερο σενάριο: Ο Τραμπ βγαίνει ενισχυμένος. Αν αναρρώσει από τον κορωνοϊό μέσα σε σύντομο και χωρίς προβλήματα, θα εμφανίζεται ως ο μεγάλος νικητής στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας. Θα είναι απόδειξη της προσωπικής του δύναμης, θα εμφανιστεί άτρωτος κλπ. Κλασικός Τραμπ δηλαδή.

Τρίτο σενάριο: Πολιτική κρίση από μακρά απουσία του Τραμπ λόγω της υγείας του. Ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Δημοκρατικοί έχουν σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίσουν πολιτικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθήσουν να αναβάλουν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να το αποτρέψουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσυ Πελόσι θα ψηφίσει υπέρ της αναβολής…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This