Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Βρόμικη απειλή Τσαβούσογλου για «ατύχημα»!

Ανάγνωση: 2 λεπτά

«Δεν θέλουμε να συμβεί ατύχημα στην Ανατολική Μεσόγειο» υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ που πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Άγκυρα και αύριο αναμένεται στην Αθηνα.

«Μετά τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε λάβει μέτρα για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και για τους Τουρκοκύπριους. Το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία. Δεν θέλουμε ένα ατύχημα μεταξύ των συμμάχων», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ απέδωσε προκλητικά την ένταση στο οτι «η Ελλάδα έστειλε τα πολεμικά της πλοία» οπως ειπε, ξεχνώντας φυσικά τις παράνομες έρευνες του Oruc Reis
«Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συμμετέχει πλέον σε αυτές τις διερευνητικές συναντήσεις και είμαστε ευτυχείς. Ευχαριστούμε επίσης τον ΓΓ του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου και επαίνεσε «την υποστήριξη που πρέπει να προσφέρει το ΝΑΤΟ στην Τουρκία». Πρόσθεσε πάντως ότι «αναμένουμε πιο συγκεκριμένη υποστήριξη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.»

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε μαλιστα προκλητικά ότι «ορισμένοι σύμμαχοι υποστηρίζουν σήμερα το PKK. Αυτό είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο. Μεταφέραμε το αίτημα μας στον γενικό γραμματέα σχετικά με αυτό το ζήτημα για να το μεταφέρει στα κράτη-μέλη».

Ο Στόλτενμπεργκ απο την πλευρά του ειπε οτι «Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ. Μια ασφαλής τηλεφωνική γραμμή δημιουργήθηκε επίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή η γραμμή μπορεί να ονομαστεί 24/7. Αυτός ο μηχανισμός έγινε χάρη στις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις. Ευχαριστώ και τα δύο μέρη για αυτήν τη θετική εξέλιξη. Οι μηχανισμοί αποκλιμάκωσης είναι πολύ σημαντικοί για εμάς. Ελπίζω ότι τα υπάρχοντα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν»

O Τσαβούσογλου κάλεσε επισης τον Στόλτενμπεργκ να ζητήσει από την Αρμενία να …αποχωρήσει από το Ναγκόρνο Καραμπάχ , το οποίο -οπως είπε- ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν: «Η Αρμενία επιτέθηκε σε στρατιώτες και πολίτες και εκτοξεύει πυραύλους σε μέρη κοντά στο Μπακού. Αυτό είναι ουσιαστικά ένα έγκλημα πολέμου. Η Γαλλία υποστηρίζει ανοιχτά την Αρμενία. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει συγκεκριμένη πρόταση σχετικά με τα κατεχόμενα εδάφη του Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν εδώ και 30 χρόνια» ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου. «Όλοι, ειδικά το ΝΑΤΟ, πρέπει να καλέσουν την Αρμενία να αποσυρθεί από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν» πρόσθεσε ο τούρκος ΥΠΕΞ δίχως φυσικά να πει λέξη για την αμέριστη στρατιωτική βοήθεια της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν και την αποστολή από την Τουρκία Σύρων μισθοφόρων για να πολεμήσουν στο πλευρό των Αζέρων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας πρεπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά. Ανησυχούμε. Οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών αυξάνονται, οι πολίτες βλάπτονται. Πρέπει να δώσουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όλα τα μέρη οτι η σύγκρουση πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ