Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Κάνουν το αυτονόητο στην Ολλανδία: Μπόνους κορωνοϊού θα πληρώνουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους για την τηλεργασία

Φρένο στη… χαρά των εργοδοτών που -εν μέσω κορωνοϊού- είδαν την εξ αποστάσεως εργασία, να αποτελεί χρυσή ευκαιρία αύξησης του περιθωρίου των κερδών τους, σε βάρος βέβαια των εργαζομένων τους που καλούνταν να επωμιστούν το λειτουργικό κόστος από το σπίτι τους, έβαλε η κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Καθώς ο κορωνοϊός λοιπόν συνεχίζει την εξάπλωσή του προκύπτει ένα σημαντικό ερώτημα: Ποιος πληρώνει για το χαρτί υγείας και τον καφέ (ή το τσάι) που καταναλώνει κάποιος που δουλεύει από την κατοικία του; Το ποσό των δύο ευρώ ημερησίως καλούνται λοιπόν να πληρώνουν οι εργοδότες στους υπαλλήλους τους ακριβώς για τα καθημερινά έξοδά τους -από τον καφέ που φτιάχνουν μέχρι το ρεύμα που καταναλώνουν- προκειμένου να εξισορροπηθεί η αδικία που προέκυψε λόγω υγειονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τέτοιου είδους υπολογισμοί ίσως φαίνονται ασήμαντοι στην εποχή της πανδημίας, αλλά δεν είναι, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν ότι η κρίση θα αφήσει κληρονομιά την τηλεργασία σε εκατομμύρια ανθρώπους. Οι ολλανδικές Αρχές μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν στους υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι τους «μπόνους» κορωνοϊού, ύψους 363 ευρώ, για το 2020, ξεκινώντας από τον Μάρτιο, όταν η χώρα μπήκε σε lockdown.

Αντίστοιχα μέτρα υπάρχουν πια και σε άλλες χώρες, όπως στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση έχει αναγκάσει τους εργοδότες να καλύπτουν έξοδα για τη συντήρηση ενός γραφείου στο σπίτι και τον εξοπλισμό του. Η Γερμανία συγχρόνως συζητά νομοσχέδιο που θα ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην τηλεργασία, ενώ η Γαλλία έχει περάσει νόμο που τους προστατεύει από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός των ωρών εργασίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ