Η Ευρώπη στο ρυθμό του δεύτερου ισχυρού κύματος του κορωνοϊού: Από τα κρούσματα-ρεκόρ (παρά τα αυστηρά μέτρα), στα lockdowns

Must Read

Αντιμέτωπες με ιδιαίτερα ανησυχητικές αυξήσεις των μολύνσεων από κορωνοϊό, οι ευρωπαϊκές χώρες πολλαπλασιάζουν τα περιοριστικά μέτρα. Η Ευρώπη καταγράφει περισσότερα από 6.200.000 κρούσματα Covid-19 και σχεδόν 240.000 νεκρούς.

Στη Γερμανία, τα περισσότερα καταστήματα καθώς και όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από το Σάββατο ήδη κλείνουν από τις 23.00 μέχρι τις 06.00, με το μέτρο να έχει διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Με περισσότερα από 4.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται επισήμως κάθε μέρα, η Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πως αν η διάδοση του Covid-19 δεν σταθεροποιηθεί, η χώρα θα λάβει νέα μέτρα.

Στη Γαλλία 16.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Η κατάσταση επιδεινώνεται και στη Γαλλία, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να είναι 16.101 τις τελευταίες 24 ώρες, αρκετά λιγότερα από το ρεκόρ των σχεδόν 27.000 μολύνσεων την προηγούμενη ημέρα, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι γαλλικές υγειονομικές αρχές. Βέβαια, οι αριθμοί που αφορούν τα νέα κρούσματα είναι γενικά χαμηλότεροι την Κυριακή λόγω των λιγότερων διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο.

Ο αριθμός αυτός αυξάνει σε 734.974 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας. Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό πλέον ανέρχεται σε 32.730. Ως εκ τούτου το επιστημονικό συμβούλιο της κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα τοπικά lockdown, «αν είναι απαραίτητο».

Ισπανία και Ιταλία στο «κόκκινο»

Η Ισπανία από την πλευρά της κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στην περιοχή της Μαδρίτης για να επιχειρήσει να σταματήσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (+10.000 καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες), επαναφέροντας ένα μερικό lockdown στην πρωτεύουσα.

Στην Ιταλία, όπου από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 36.166 άνθρωποι, ο υπουργός υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα δήλωσε ότι στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού πρότεινε να απαγορευθούν τα πάρτι. «Αν έξω από τα σχολεία, σε ένα σπίτι, οργανώνεται γιορτή, κινδυνεύουμε να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που κάνουμε για να προστατέψουμε τα παιδιά μας».

Τα νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας αναμένεται να εγκριθούν πιθανότατα τη Δευτέρα το βράδυ από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε. Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι στα νέα πιο αυστηρά μέτρα είναι πιθανόν η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ τις βραδινές ώρες, η απαγόρευση συμμετοχής σε ομαδικά αθλήματα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Αυξήσεις ρεκόρ σε Τσεχία και Σλοβακία

Η Τσεχία την ίδια ώρα κατέγραψε τέσσερις διαδοχικές ημέρες με αυξήσεις ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέο lockdown.

Η Σλοβακία ενισχύει τα μέτρα εισάγοντας νέο κανονισμό με τον οποίο επιβάλλεται η χρήση προστατευτικής μάσκας στους δημόσιους χώρους από την Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς ανακοίνωσε την Κυριακή μια σειρά από έκτακτα μέτρα.

Στα εστιατόρια θα επιτρέπεται να σερβίρουν φαγητό μόνον σε εξωτερικούς χώρους και η παράδοση φαγητού σε πακέτο από την Πέμπτη, ενώ τα γυμναστήρια, οι πισίνες και οι σάουνες θα κλείσουν τελείως. Τα εμπορικά κέντρα θα πρέπει να διασφαλίζουν χώρο τουλάχιστον 15 τετραγωνικών μέτρων για κάθε πελάτη, ενώ τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία θα πρέπει κάποιες από τις ώρες που θα είναι ανοιχτά να εξυπηρετούν μόνον ηλικιωμένους πελάτες.

Οι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις θα απαγορευτούν και οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται χωρίς κόσμο, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τη συζήτηση για να αποφασίσουν αν θα επιβληθεί απαγόρευση στις δημόσιες συναντήσεις άνω των έξι ανθρώπων.

Η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων υιοθέτησε μια σειρά από μέτρα, τα οποία αποσκοπούν κυρίως στην αποτροπή συγκεντρώσεων μεγάλου αριθμού ανθρώπων, στα οποία περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κατοικημένες περιοχές, όταν κάποιος βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από ανθρώπους που δεν ανήκουν στην οικογένειά του, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Υγείας Μάρεκ Κράιτσι.

«Ξέρουμε ότι αν δεν υιοθετήσουμε αυστηρά μέτρα, η καμπύλη (των νέων κρουσμάτων) θα μεγαλώσει με παρόμοιο τρόπο με αυτόν στην Τσεχική Δημοκρατία», σημείωσε ο υπουργός.

Πυρ ομαδόν κατά του Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε κριτική ότι εκπέμπει ένα μπερδεμένο μήνυμα στην κοινή γνώμη, καθώς οι αριθμοί των περιστατικών και των θανάτων από τον κορωνοϊό αυξάνονται.

Με το χειρότερο 24ωρο να είναι η 4η Οκτωβρίου με πάνω από 21.000 κρούσματα και με τις επόμενες ημέρες να μετράνε σταθερά από 11 έως 17.000 κρούσματα ημερησίως ο Βρετανός πρωθυπουργός θα εξαγγείλει σήμερα Δευτέρα νέα μέτρα, θεσπίζοντας τρία νέα επίπεδα συναγερμού ώστε να συντονιστεί καλύτερα η αντίδραση της Βρετανικής κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά οι Βρετανοί δεν θεωρούνται από τους πλέον συνεργάσιμους Ευρωπαίους. Τρανό και τραγικό παράδειγμα η εναλλακτίκη περιοχή Brixton (θεωρείται κάτι σαν το δικό μας Κουκάκι, με νυχτερινή ζωή, καλλιτέχνες και νεολαία) ζει στους ρυθμούς της προ κορωνοϊού εποχής, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Η Βόρεια Αγγλία πάντως έχει δεχτεί ένα σκληρό πλήγμα από μία νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που επέβαλαν την εφαρμογή τοπικών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This