Κυριακή 20/6/2021

Αμερικανική έρευνα: Τα σχολεία δεν συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση του κορωνοϊού

«Αθώοι» για τη μεταφορά του Covid-19 οι μαθητές

Σε μια αισιόδοξη διαπίστωση προέβησαν οι επιστήμονες στις ΗΠΑ, βλέποντας πως τα σχολεία δεν φαίνονται τελικά να λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Με το σχολικό έτος να έχει αρχίσει από τον Αύγουστο, όταν τα πρώτα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες, γονείς, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες φοβούνταν γρήγορη εμφάνιση κρουσμάτων μέσα στα σχολεία και στη συνέχεια «εξαγωγή» του Covid-19 στην κοινότητα, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Atlantic», η εικόνα εν μέσω Οκτωβρίου δείχνει με σχετική ακρίβεια πως τα σχολεία δεν συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Τα δειγματοληπτικά στοιχεία μέσω τεστ σε σχεδόν 200.000 παιδιά και εκπαιδευτικούς σε 47 πολιτείες αποκαλύπτουν ένα μέσο ποσοστό λοιμώξεων Covid-19 μόνο 0,13% μεταξύ των μαθητών και 0,24% μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Ακόμη και σε περιοχές με πολλά κρούσματα οι λοιμώξεις των μαθητών στα σχολεία είναι αρκετά κάτω από 0,5%. Για παράδειγμα, η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ, το Τέξας, ανέφερε στο τέλος Σεπτεμβρίου ποσοστό λοιμώξεων 0,14% στους μαθητές και μόλις 0,1% στους εκπαιδευτικούς.

Όπως εξηγεί η ερευνήτρια Έμιλι Όστερ του πανεπιστημίου Μπράουν, «αυτοί οι αριθμοί δεν είναι μηδέν, κάτι που για μερικούς ανθρώπους σημαίνει ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι αρκετά καλοί. Όμως το μηδέν δεν ήταν ποτέ μια ρεαλιστική προσδοκία. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε καθόλου εξάπλωση μέσα στα σχολεία, πάλι θα βλέπαμε μερικά κρούσματα, επειδή οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κολλήσουν τη νόσο εκτός σχολείου».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ