Τρίτη 15/6/2021

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ ανακάλυψε… απειλές της ΕΕ στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής

Προφανώς μας δουλεύουν. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι ερωτώμενος σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και το κομμάτι που αφορούσε την Τουρκία, εξαπέλυσε επίθεση στην Ένωση λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να απειλεί τη χώρα του, τη χαρακτήρισε προκατειλημμένη και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δίνουν «άνευ όρων υποστήριξη στις παράλογες και κακομαθημένες απαιτήσεις της Ελλάδας»!

Είναι να απορεί κανείς πραγματικά…

Η δήλωση του Ακσόι:

«Η πρόθεση της Τουρκίας είναι υπέρ του διαλόγου. Ανταποκριθήκαμε θετικά σε αυτές τις προσκλήσεις και εκφράσαμε την καλή μας θέλησή μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 1-2 Οκτωβρίου και υπογραμμίσαμε ότι περιμένουμε τώρα να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες.  Αυτή η συνήθης προκατειλημμένη στάση της ΕΕ κατά της Τουρκίας, αγνοώντας τη χώρα μας και χαρακτηρίζοντας ‘προκλητική’ την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δεν είναι έκπληξη για εμάς. Οι συνεχείς απειλές για κυρώσεις από την ΕΕ, αντί για την προώθηση του διαλόγου, της συμφιλίωσης και μιας άνευ όρων θετικής ατζέντας, δείχνουν επίσης πόσο μακριά από την ειλικρίνεια και την εποικοδομητικότητα είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί. Σε μια περιοχή που είναι και η Τουρκία με κοινά συμφέροντα και κοινό μελλοντικό πρόγραμμα η ΕΕ και η Κύπρος πρέπει να κατευθυνθούν στην επίλυση των προβλημάτων δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γι ‘αυτό, θα πρέπει να σταματήσει να δίνει άνευ όρων υποστήριξη στις παράλογες και κακομαθημένες απαιτήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Καλό θα είναι η ΕΕ να τηρήσει ουδέτερη στάση και να προσφέρει συμβουλές προσανατολισμένες στην εύρεση λύσης από το να μας απειλεί».

Τι ακριβώς όμως ανέφερε το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ σχετικά με την Τουρκία που τόσο πολύ… εξόργισε το τουρκικό ΥΠΕΞ;

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 1-2ης Οκτωβρίου 2020 και αποδοκιμάζει τις ανανεωμένες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παροτρύνει τον σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη χαλάρωση των εντάσεων με συνεπή και συνεχή τρόπο. Θα επιληφθεί της υπόθεσης για να δώσει συνέχεια στα συμπεράσματά του της 1-2ης Οκτωβρίου 2020».

Αυτό λοιπόν το κομμάτι οι Τούρκοι το εξέλαβαν ως απειλητικό. Προφανώς μας δουλεύουν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ