Γιουσουφάκι θεωρούν τον Τζόνσον οι Τούρκοι!

Must Read

Με τίτλους τύπου: «Μπόρις ο Τούρκος» η Τουρκία πανηγυρίζει για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, που θεωρείται «γνήσιος απόγονος των Οθωμανών» από τους γείτονές μας.

Ο λόγος είναι πως ο νέος ηγέτης των Τόρις είναι ο δισέγγονος του τελευταίου υπουργού Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Αλί Κεμάλ, γεγονός που κάνει τους Τούρκους περήφανους.

Οι πολιτικοί και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης προεξοφλούν ότι ο Τζόνσον το… λιγότερο θα ενισχύσει τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Ο απόγονος των Οθωμανών γίνεται πρωθυπουργός», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Sozcu». «Για την Αγγλία, ένας πρωθυπουργός με ρίζες στο Τσάνκιρι», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στην επαρχία από την οποία κατάγεται ο Αλί Κεμάλ στην κεντρική Τουρκία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren μετέδωσε δήλωση κατοίκου του χωριού Κάλφατ του Τσάνκιρι, ο οποίος είπε ότι είναι τιμή που κάποιος από το χωριό τους έγινε πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο Τζόνσον οφείλει την ξανθή και ατίθαση κόμη του στους Τούρκους προγόνους του.

«Τους προγόνους του τους αποκαλούν «ξανθιά παιδιά». Από εκεί έχει κληρονομήσει τα μαλλιά του», είπε ο Μουσταφά Μπαλ.

https://twitter.com/spectatorindex/status/1153977210421698560

Παρ’ όλα αυτά, οι σχέσεις του Τζόνσον με την Τουρκία έχουν υπάρξει ταραγμένες.

Πριν από τρία χρόνια ο νέος πρωθυπουργός του Η.Β. πήρε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό περιοδικού, που ζητούσε από τους αναγνώστες να γράψουν σατιρικά ποιήματα για τον Ερντογάν «όσο πιο βρωμερά και υβριστικά γίνεται». Αργότερα, δήλωνε ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν ανέφερε το θέμα των στίχων όταν συναντήθηκαν.

Παρά κάποιες υποτιμητικές παρατηρήσεις του για την Τουρκία και τις δηλώσεις του 2016, σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία θα έπρεπε να προβάλει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τουρκικά μέσα αποκαλούν τρυφερά τον Τζόνσον «Μπόρις ο Τούρκος».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Aksam» γράφει ότι η πορεία του Τζόνσον προς την πρωθυπουργία μπορεί να διευκολύνθηκε από μία δόση τουρκικού φολκλόρ. Παραλαμβάνοντας τουρκικό βραβείο το 2012 για το έργο του ως δημάρχου του Λονδίνου, κάποιος είπε στον Τζόνσον ότι στην επαρχία Ρίζε της Μαύρης Θάλασσας, από όπου κατάγεται η οικογένεια του Ερντογάν, υπάρχει μία δοξασία, σύμφωνα με την οποία κανείς δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, αν δεν μπορεί να παίξει τον κεμεντζέ (ποντιακή ή πολίτικη λύρα).

Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον μέσω του Twitter και προέβλεψε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα βελτιωθούν. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον συνεχάρη, επίσης, ανεβάζοντας βίντεο, όπου εμφανίζονται Τούρκοι δημοσιογράφοι να ρωτούν τον Τζόνσον για τις ρίζες του στο Τσάνκιρι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα το 2016.

Ο Μπόρις Τζόνσον το δοκίμασε, όπως δείχνει σχετικό βίντεο, και παρά την περιορισμένη δεξιοσύνη του, το όργανο έκανε τα μαγικά του. «Ο κεμεντζές έφερε τύχη», γράφει η Aksam.

Όπως και ο Τζόνσον, ο προπάππος του ήταν δημοσιογράφος, που μπήκε στην κυβέρνηση, μία κίνηση που αποδείχθηκε δυσοίωνη. Στις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Αλί Κεμάλ συνελήφθη και λιντσαρίστηκε από εθνικιστές που επεδίωκαν την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This