Ευρωπαϊκές εκτιμήσεις για διαδοχικά κύματα κορωνοϊού ως το τέλος του χειμώνα

Στη μέση η Ευρώπη και γύρω-γύρω ο κορωνοϊός

Must Read

Στο «μάτι του κυκλώνα» του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού έχει βρεθεί για τα καλά η Ευρώπη, με τη μία μετά την άλλη τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε οριζόντια μέτρα, σε μια προσπάθεια να βάλουν φρένο στη διασπορά του Covid-19.

  • Από τη Θεανώ Καρούτα

Και ενώ ακόμα δεν έχει φανεί εάν τα μέτρα αυτά θα αποδώσουν, το Επιστημονικό Συμβούλιο που καθοδηγεί τη δράση της γαλλικής κυβέρνησης εκτιμά πως το δεύτερο κύμα δεν θα είναι το τελευταίο. «Έχουμε μπροστά μας πολλούς μήνες με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» προέβλεψε στην τελευταία γνωμοδότησή του, εξηγώντας πως υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για πολλά διαδοχικά κύματα ως το τέλος του χειμώνα.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο χρόνο θα διαρκέσει το δεύτερο κύμα, διότι αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον ιό, από το κλιματικό περιβάλλον του, από τα μέτρα που θα ληφθούν για να περιορισθεί, από την αποδοχή τους και, συνεπώς, από τον αντίκτυπό τους» ανέφερε το Επιστημονικό Συμβούλιο. «Μπορούμε να κάνουμε μια υπόθεση για έξοδο από το 2ο κύμα στο τέλος του χρόνου ή στην αρχή του 2021. Η έξοδος αυτή θα πρέπει να συνδυασθεί με επιστροφή της κυκλοφορίας του ιού σ’ ένα πολύ ελεγχόμενο επίπεδο, το πολύ 5.000 έως 8.000 νέες μολύνσεις την ημέρα» συνέχισε.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στην Βουλή, αναφέρθηκε στα νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Μεταξύ των νέων μέτρων που θα ισχύσουν από σήμερα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες σε όλη τη χώρα, η επέκταση της τηλεκπαίδευσης και σε όλα τα λύκεια, το «λουκέτο» σε μουσεία και εκθέσεις, όπως και στα μαγαζιά με ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια.

Παράλληλα, οι ιταλικές περιφέρειες θα χωριστούν σε τρεις ζώνες κινδύνου και ανάλογα με τη διάδοση του ιού, θα αποφασίζονται νέα μέτρα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού έχει φτάσει στο υψηλό 1,7 και ότι, αν χρειαστεί, θα ζητηθεί η συνδρομή στρατιωτικών γιατρών και νοσηλευτών.

Στην Πορτογαλία, η χθεσινή κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους για τα 2.544 θύματα του κορωνοϊού, ενώ μεγάλο μέρος της προετοιμάζεται για νέο lockdown, με τον πρωθυπουργό να εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Τέλος, ο Μπόρις Τζόνσον υπεραμύνθηκε της επιλογής του για νέο lockdown στη χώρα, λέγοντας πως απλά «δεν υπήρχε εναλλακτική».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This