Το Ιντσιρλίκ προβληματίζει τις ΗΠΑ – Αμερικανός αξιωματούχος σε Αθήνα και Σούδα

Βέβαια το «θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση», δεν αλλάζει...

Must Read

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν ευκαιρίες ακόμα και μόνιμης παρουσίας των ΗΠΑ σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο  δήλωσε ο Βοηθός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων, Κλαρκ Κούπερ.

Σε τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα με δημοσιογράφους απάντησε στην ερώτηση κατά πόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εντοπίσει κάποια εναλλακτική λύση έναντι της βάσης του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Ο Κούπερ βρέθηκε στην Αθήνα την Πέμπτη για να συναντηθεί με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ επισκέφθηκε επίσης την Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Η μοίρα της βάσης του Ιντσιρλίκ, μόνιμης τοποθεσίας του ΝΑΤΟ στη νότια Τουρκία, υπήρξε ένα από τα επίμαχα θέματα μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν επανειλημμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι έπαιξαν ρόλο στην αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, παρά τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, η σχέση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου Προέδρου είναι θερμή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, γενικά και σε μακροοικονομικό επίπεδο, αναζητούν ευκαιρίες που θα μπορούσαν να έχουν παρουσία σε μορφή ροτέισον, ή σε μόνιμη βάση, δήλωσε ο Cooper.

Μία από τις στάσεις που έκανε ο βοηθός γραμματέας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ήταν στη βάση της Σούδας, η οποία θεωρείται ως μία από τις βασικές τοποθεσίες της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας.

Ο Κούπερ είπε ότι δεν είναι ασυνήθιστο για έναν Αμερικανό αξιωματούχο να διεξάγει αξιολόγηση τοποθεσίας. «Θέλουμε να δούμε πού επενδύσαμε μέρος της βοήθειάς μας για την ασφάλεια για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων για κυρίαρχη χρήση για συμμάχους και εταίρους», είπε.

«Εξετάζουμε μακροπρόθεσμα ολόκληρη την ήπειρο μέσα από το πλαίσιο του μεγάλου ανταγωνισμού δύναμης. Οι ΗΠΑ εξετάζουν πιο προσεκτικά πού πρέπει να είναι ή πού πρέπει να προσαρμόσει την τοποθέτησή της σε συγκεκριμένα μέρη», είπε.

«Υπάρχει σίγουρα μια ευρεία και βαθιά ματιά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή γεωγραφική διοίκηση ως προς το πού πρέπει να είμαστε και πού πρέπει να είμαστε στο μέλλον», πρόσθεσε ο Κούπερ.

«Θέλουμε να κρατήσουμε την Τουρκία στη Δύση. Έχουν ρόλο στη συμμαχία. Επίσης, δεν συμφωνούμε με καμία πρόκληση από την Άγκυρα σε συμμάχους και εταίρους» δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε ενθαρρύνει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο να μειώσουν τις εντάσεις μέσω των καναλιών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This