Δυναμική η παρουσία των ομογενών υποψηφίων στις αμερικανικές εκλογές: Ποιοι κέρδισαν, ποιοι ανανέωσαν τη θητεία τους

Οι περισσότεροι ομογενείς υποψήφιοι επικράτησαν των αντιπάλων τους, είτε κερδίζοντας την πρώτη εκλογή είτε ανανεώνοντας την θητεία τους.

Must Read

Δυναμική εμφάνιση έκαναν στις αμερικανικές εκλογές οι περισσότεροι εκ των ομογενών υποψηφίων για τα ομοσπονδιακά και πολιτειακά όργανα.

  • Από την Ελενα Σολωμού

Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα μας χρειάζεται το ελληνικό στοιχείο στο αμερικανικό Κογκρέσο, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί σε γεωπολιτικό επίπεδο και όχι μόνο, οι περισσότεροι ομογενείς υποψήφιοι επικράτησαν των αντιπάλων τους, είτε κερδίζοντας την πρώτη εκλογή είτε ανανεώνοντας την θητεία τους.

Η εκλογή της Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) στην Ομοσπονδιακή Βουλή προσθέτει ακόμη έναν αντιπρόσωπο για την Ομογένεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων. Παράλληλα, οι Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanis), Κρις Πάππας (Chris Pappas), Ντίνα Τάιτους (Dina Titus) και Τσάρλι Κριστ (Charlie Crist) θα είναι ξανά παρόντες στα βουλευτικά έδρανα.

Στα Πολιτειακά Οργανα της Νέας Υόρκης ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εκλογή του Ιωάννη-Αλέξανδρου Σακέλου (John – Alexander Sakelos), ενώ νικητής αναδείχθηκε και ο Μιχάλης Ταννούσης (Michael Tannousis). Στην Πολιτειακή Γερουσία θα βρίσκονται ξανά οι Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris) και Τζέιμς Σκουφής (James Skoufis), εν αντιθέσει με τον Ανδρέα Γουναρδή (Andrew Gounardes).

Ομοσπονδιακά Όργανα

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την επικράτησή της, η κυρία Μαλλιωτάκη αφιέρωσε τη νίκη της στους άνδρες και στις γυναίκες του NYPD, οι οποίοι, άλλωστε, μέσω των Ενώσεών τους, τη στήριξαν προεκλογικά, κάτι που αποτυπώθηκε και στην κάλπη. «Αυτός ο αγώνας ήταν για τους γενναίους άνδρες και γυναίκες του NYPD και όλους τους ένστολους και τους εργαζομένους στα σώματα άμεσης ανάγκης. Είμαι μια εκλεγμένη που θα τους υποστηρίζει πάντα» τόνισε η κυρία Μαλλιωτάκη.

Στην Περιφέρεια του Νιου Χάμσαϊρ η μάχη του Κρις Πάππας θεωρούνταν αμφίρροπη, με δεδομένη και την παράδοση που ισχύει από το 2008 να μην εκλέγεται ομοσπονδιακός βουλευτής στην περιοχή για δεύτερη συνεχή θητεία. Η επανεκλογή του Πάππας φάνταζε αμφίβολη πριν από κάποιες ημέρες, όταν εμφανίστηκε σε δημοσκόπηση να βρίσκεται πίσω από τον αντίπαλό του, μετά την -κατά πολλούς- ατυχή εμφάνισή του στην αναμέτρησή τους σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Στη 12η Περιφέρεια της Φλόριντα ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) έλαβε ποσοστό που ξεπέρασε το 60%. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο κ. Μπιλιράκης εξασφάλισε νέα διετή θητεία, αδιαλείπτως από το 2006, όταν κάθισε πρώτη φορά στα έδρανα της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Ο Δημοκρατικός ελληνοκυπριακής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής Τσάρλι Κριστ (Charlie Crist) απέσπασε ένα ποσοστό της τάξης του 53%, με τον έμπειρο πολιτικό, έστω και με μια όχι πολύ μεγάλη διαφορά, να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι θα καταφέρει να επανεκλεγεί για ακόμη μία θητεία.

Ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes) κέρδισε με άνεση τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του. Οπως προκύπτει από τα επίσημα αποτελέσματα, ο κ. Σαρμπάνης έφτασε και ξεπέρασε οριακά το 70% με 174.283 ψήφους, ενώ ο κ. Αντονι κυμαινόταν στο 29,9% και στις 74.339 ψήφους.

Στην Περιφέρεια της Νεβάδα η ομοσπονδιακή βουλευτής Ντίνα Τάιτους (Dina Titus) από το Δημοκρατικό Κόμμα επικράτησε με μεγάλη διαφορά στη μάχη με τη Ρεπουμπλικανή αντίπαλό της, καθώς έλαβε ποσοστό 61,1% έναντι 34,5%.

Στην Περιφέρεια του Ορεγκον ο ομογενής Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ομοσπονδιακός βουλευτής Αλεκ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos), ένας από τους τρεις Αμερικανούς που έσωσαν την αμαξοστοιχία στο Παρίσι από μια αιματηρή τρομοκρατική επίθεση το 2015, δεν κατάφερε να εκλεγεί, καθώς συγκέντρωσε 45,2%.

Στην Πολιτειακή Βουλή έχει εκλεγεί και η γνωστή σύμμαχος του Ελληνισμού και επί χρόνια ομοσπονδιακή βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), ενώ στη Γερουσία θα βρίσκεται ο διαχρονικός υποστηρικτής των εθνικών μας θεμάτων Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez).

Πολιτειακά όργανα

Στην Περιφέρεια 64 η παράδοση των Ελληνοαμερικανών βουλευτών συνεχίζεται, με τον Μιχάλη Ταννούση να διαδέχεται τη Νικόλ Μαλλιωτάκη. Οπως ακριβώς και στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, ο Ταννούσης πέτυχε μια άνετη νίκη.

Οπως προαναφέρθηκε, η Ομογένεια διαθέτει ακόμη έναν πολιτειακό βουλευτή, ο οποίος θα αντικαταστήσει, αριθμητικά τουλάχιστον, την Αραβέλα Σιμωτά. Ο λόγος για τον Ιωάννη Αλέξανδρο Σακέλο, ο οποίος όμως είναι Ρεπουμπλικάνος και εκλέγεται σε μια άλλη περιοχή, με κέντρο το ελληνοκρατούμενο Ουαϊτστόουν. Με 19.599 ψηφοφόρους να τον στηρίζουν και ένα υψηλό ποσοστό, της τάξης του 52,4%, ο Σακέλος έθεσε εκτός Βουλής τον έμπειρο αντίπαλό του από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στην Περιφέρεια της Νέας Υόρκης επανεξελέγη ο Δημοκρατικός Τζέιμς Σκουφής. Ηταν η δεύτερη συνεχής εκλογική αναμέτρηση που ο Σκουφής παγίωσε την κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος σε μια περιφέρεια όπου είχε πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα, στην Περιφέρεια Μπρούκλιν ο Ανδρέας Γουναρδής δεν κατάφερε να επανεκλεγεί και ηττήθηκε από τον αντίπαλό του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This