Τα τουρκικά ερευνητικά δεν φεύγουν από την Αν. Μεσόγειο: «Πετάξαμε όσα ήθελαν να μας επιβάλουν στην Γαλάζια Πατρίδα»

Είπε ο Τούρκος Υπουργός: «Δεν είμαστε υπέρ της έντασης. Διατηρήσαμε στάση υπέρ του διαλόγου»!

Must Read

Νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, κατά τη διάρκεια τελετής απόπλου για το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Kanuni, το οποίο αναχώρησε για τη Μαύρη Θάλασσα.

Αναφερόμενος στο Yavuz, το οποίο παραβιάζει συστηματικά την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος  Υπουργός  είπε: «Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι σταματάμε στη Μεσόγειο. Το Yavuz ολοκλήρωσε τη γεώτρηση στο οικόπεδο Seljuk-1 στα 6.000 μέτρα. Λάβαμε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από τις μελέτες που κάναμε στην περιοχή. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε νέες γεωτρήσεις κοντά σε αυτήν την περιοχή».

Τονίζοντας ότι τα ερευνητικά πλοία Oruç Reis και Barbaros συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Μεσόγειο, ο Ντονμέζ ανέφερε: «Το Oruç Reis συγκέντρωσε 6.822 χιλιόμετρα δισδιάστατων δεδομένων στην τοποθεσία Demre-1 έξω από το Kaş. Το Barbaros συνεχίζει τις τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες στην τοποθεσία West Güzelyurt-1 στα ανοικτά της Κύπρου. Μέχρι σήμερα, μια περιοχή 195.525 χιλιομέτρων έχει σαρωθεί λεπτομερώς. Αναλύοντας τα δεδομένα που έχουμε λάβει, θα καθορίσουμε την επόμενη θέση των πλοίων μας στη Μεσόγειο».

Και έφτασε και στην ώρα των επιπλέον προκλήσεων: «Ακριβώς όπως σχίσαμε τις Σέβρες (σ.σ. Συνθήκη των Σεβρών) πριν από 100 χρόνια, σήμερα με τον ίδιο τρόπο σκίσαμε και πετάξαμε τις Σέβρες που ήθελαν να μας επιβάλουν στην Γαλάζια Πατρίδα. Με αδιαφορία προς το διεθνές δίκαιο, οι χάρτες που ετοιμάστηκαν κατά παραγγελία θάφτηκαν στα νερά της Μεσογείου. Δεν είναι δυνατόν να καταλάβουμε για ποιο λόγο να διεκδικούνται δικαιώματα σε σχεδόν ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο σφετερίζοντας τα δικαιώματα των χωρών της περιοχής».

Για να συνεχίσει: «Ορισμένες χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου από το νομικό πλαίσιο και να το θέσουν σε ιστορικό και κοινωνιολογικό έδαφος. Όλες οι δραστηριότητές μας βασίζονται σε διεθνή δικαιώματα και νόμους που έχουν καταχωριστεί στα Ηνωμένα Έθνη. Πάντα προσκαλούσαμε τους συνομιλητές μας στο τραπέζι. Δεν είμαστε υπέρ της έντασης. Διατηρήσαμε στάση υπέρ του διαλόγου. Ήμασταν πάντα πρόθυμοι και με εποικοδομητική στάση. Έχουμε δηλώσει ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί πλήρως με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δεν θα ωφελήσει κανέναν να συνεχίσει περιπέτειες με αβέβαιους σκοπούς όταν υπάρχει τρόπος να καθίσει, να μιλήσει και να λύσει τα προβλήματα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This