Ρωσία και Τουρκία διαφωνούν για την τουρκική παρουσία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ανεξάρτητη στρατιωτική βάση θέλει η Τουρκία

Must Read

Διαφωνίες προέκυψαν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας σχετικά με τα τουρκικά σχέδια για άνοιγμα ξεχωριστού σταθμού παρατήρησης στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι παράμετροι της ειρηνευτικής αποστολής που συμφωνήθηκαν από τη Ρωσία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στις 10 Νοεμβρίου προέβλεπαν 2.000 Ρώσους που θα περιπολούν στη γραμμή επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία μεταξύ των τριών πρώην σοβιετικών κρατών, αλλά της επετράπη να στείλει μια ομάδα παρατηρητών σε ένα ρωσικό κέντρο παρατήρησης στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Την περασμένη εβδομάδα, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε ετήσια εντολή για την αποστολή παρατήρησης και ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα είναι έτοιμα να αναπτυχθούν μετά την ολοκλήρωση της απαραίτητης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σχετικά με τις παραμέτρους της αποστολής παρατήρησης, αλλά η Τουρκία πιέζει για τη δική της ανεξάρτητη θέση. «Η μεγαλύτερη διαφορά απόψεων τώρα είναι η θέση παρατήρησης που θα εγκαθιδρύσει η Τουρκία στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε τουρκική πηγή.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητο για την Τουρκία να δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο στην περιοχή, ανεξάρτητο από το κοινό κέντρο. Ωστόσο, αυτό είναι απαραίτητο για την Τουρκία», συνέχισε.

Σέρνεται εδώ και πολύ καιρό η υποψία ότι υπάρχει ήδη τουρκική βάση στην επαρχία Nakhichivan, το οποίο διαψεύδεται τόσο από την Τουρκία, όσο και από το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ιμπραήμ Καλίν, ωστόσο, ανέφερε στο NTV ότι η σύνδεση του Ναχιτσεβάν με την ενδοχώρα στο Αζερμπαϊτζάν ήταν «εξίσου πολύτιμη με την απελευθέρωση του Καραμπάχ».

Η Ρωσία αρνείται επίμονα ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα συμπεριληφθούν στην τρέχουσα συμφωνία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ότι θεωρεί την κίνηση ως άσκοπα προκλητική για τα αρμενικά συμφέροντα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επίδραση του «sailing ship effect» στη σύγχρονη κοινωνία

Η βιομηχανία, η πολιτική και οι κοινωνικές δομές

More Articles Like This